Exam Paper: SSC CAPFs, SI in Delhi Police, ASI in CISF Exam held on 07.06.2016 - Morning Shift

SSC SI in Delhi Police, ASI in CISF Examination

Held on 7th June 2016 (Morning Shift)


Question 1. Ravi walked 2 km towards the South, took a right turn and walked 3 km. Then he took a left turn and walked 2 km. At what distance is he now from the starting point?

Options:

a) 2 km

b) 5 km

c) 6 km

d) 4 km

Correct Answer: 5 km

Question 2. Find who is the tallest if:

I. Hari is taller than Amit but shorter than Yash.

II. Shashank is shorter than Yash but taller than Alok.

III. Amit is shorter than Charu but taller than Alok.

Options:

a) Charu

b) Shashank

c) Yash

d) Hari

Correct Answer: Charu

Question 3. Select the related number from the given alternatives.

83 : 249 :: ? : 291

Options:

a) 87

b) 97

c) 81

d) 91

Correct Answer: 97

Question 4. Select the related word from the given alternatives.

Brinjal : Shrub :: Rice : ?

a) Herb

 b) Shrub

c) Tree

d) Grass

Correct Answer: Grass

Question 5. Complete the series 1, 2, 3, 5, 8, ?

Options:

a) 9

b) 11

c) 13

d) 15

Correct Answer: 13

Question 6. Answer the given question according to the following information.

| A * B means A is mother of B.

A ­ B means A is son of B.

A + B means A is daughter of B

A ÷ B means A is sister of B.

In the expression W + X * Y ÷ Z, how is W related to Z?

a) Mother

b) Daughter

c) Sister

d) Son

Correct Answer: Sister

Question 7. In a certain code 'bir le nac' means 'green and tasty. ' pi nac hor' means 'tomato is green' and 'la bir hor' means 'food is tasty'. Which of the following means 'tomato is tasty' in that code?

Options:

a) bir le hor

b) pi hor bir

c) hor bir pic

d) bic nac hor

Correct Answer: pi hor bir

Question 8. Select the odd word from the given alternatives.

Options:

a) Android

b) Windows

c) iOS

d) Bada

Correct Answer: Bada

Question 9. If 4 is added to each digit of the number 2340124 and then all the even digits are divided by 2, how many digits will retain their position when the newly formed number is arranged in ascending order?

Options:

a) None

b) One

c) Two

d) Three

Correct Answer: None

Question 10. In the following question, a series is in which one or more alphabet is missing. Choose the correct alternative from the given options.

A, M, B, L, C, N, D, O, E, K, F, J, ?, ?, ?, ?

Options:

a) GHHG

b) GQHP

c) GHGH

d) GPHQ

Correct Answer: GPHQ

Question 11. In the following question, a series is given in which one word is missing. Choose the correct alternative from the given options.

Triangle, Quadrilateral, Pentagon, Hexagon, ?

Options:

a) Heptagon

b) Octagon

c) Enneagon

d) Decagon

Correct Answer: Heptagon

Question 12. The set of alphabets below follows a particular pattern. Which option does not follow the pattern?

Alphabet set: AY, BZ, CW, DX, ?

Options:

a) EV

b) ET

c) ES

d) EU

Correct Answer: EU

Question 13. Select the related word from the given alternatives.

Laugh : Giggle :: Walk : ?

Options:

a) Run

b) Race

c) Saunter

d) Stride

Correct Answer: Saunter

Question 14. Select the related letters from the given alternatives.

BFJ : DHL :: GKO : ?

Options:

a) HJL

b) HLP

c) IMQ

d) IJK

Correct Answer: IMQ

Question 16. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

PROCRASTINATION

Options:

a) STATION

b) CARTON

c) PROTEIN

d) RASIN

Correct Answer: PROTEIN

Question 17. Select the related group from the given alternatives.

AEB : 64 :: CCD : ?

Options:

a) 69

b) 100

c) 121

d) 89

Correct Answer: 100

Question 18. In the following question, a series is in which one alphabet is missing. Choose the correct alternative from the given options.

AA, BC, CE, DG, ?

Options:

a) EH

b) EI

c) EJ

d) FH

Correct Answer: EI

Question 29. Select the odd number from the given alternatives.

Options:

a) 1718

b) 2196

c) 2743

d) 3374

Correct Answer: 1718

Question 30. Pointing to a photograph of a boy a woman said, "He is the son of the only daughter of my grandmother." How is the woman related to that boy?

Options:

a) Sister

b) Mother

c) Grandmother

d) Daughter

Correct Answer: Sister

Question 32. A company has six managers A, B, C, D, E and F. There are two managers managing the same department. F is in the sales department. D is in the HR

department. B is not in the same department as F. E is in marketing while C is in finance.

If sales department has two mangers, who is the manager other than F?

Options:

a) D

b) C

c) B

d) A

Correct Answer: A

Question 33. A man is facing towards West and he starts walking and stops after 10 km. He turns to his left and walks for 2 km. Again, he takes a right turn and walks for additional 10 km. In which direction is he facing now?

Options:

a) North

b) South

c) East

d) West

Correct Answer: West

Question 34. Select the odd number from the given alternatives.

Options:

a) 576

b) 725

c) 864

d) 1008

Correct Answer: 725

Question 40. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

CHLOROPHYLL

Options:

a) POORLY

b) COLOR

c) COOLY

d) HIOLO

Correct Answer: HIOLO

Question 42. If in a certain language MEDICINE is coded as EMIDICEN, how can ANALYSIS be coded in that code?

Options:

a) ANALYSIS

b) NALASYSI

c) ANLASYIS

d) NALAYIS

Correct Answer: NALASYSI

Question 43. In the following question, two statements are given, followed by four conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

All animals are cuddly.

All monkeys are animals.

Conclusions:

I. Some animals are cuddly.

II. Some animals are not cuddly.

III. All cuddly are monkeys.

IV. No monkey is an animal.

Options:

a) Only I follows

b) Only II follows

c) Only III follows

d) Only IV follows

Correct Answer: Only I follows

Question 45. A company has six managers A, B, C, D, E and F. There are two managers managing the same department. F is in the sales department. D is in the HR

department. B is not in the same department as F. E is in marketing while C is in finance.

What is the department of B?

Options:

a) HR

b) Finance

c) Marketing

d) Cannot be determined

Correct Answer: Cannot be determined

Question 46. In the following question, three statements are given, followed by three conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statement:

Some birds are trees

All farms are rocks

All trees are farms

Conclusions:

I. Some birds are rocks

II. Some birds are not farms.

III. All farms are trees

Options:

a) Only I follow

b) Only III and II follow

c) . Either I or III follows

d) None follows

Correct Answer: Only I follow

Question 48. Select the related number from the given alternatives.

4 : 1024 :: 6: ?

Options:

a) 7776

b) 5356

c) 8888

d) 6778

Correct Answer: 7776

Question 49. Which of the following human eye defects is for short­sightedness, in which a person can see the near objects clearly but not far objects?

Options:

a) Myopia

b) Hypermetropia

c) Presbyopia

d) Astigmatism

Correct Answer: Myopia

Question 50. Who was the first Finance Minister of India before Indo­Pak division?

Options:

a) Muhammad Ali Jinnah

b) Allama Muhammad Iqbal

c) Aga Khan III

d) Liaquat Ali Khan

Correct Answer: Liaquat Ali Khan

Question 51. Which among the following is not a tributary of Ganga?

Options:

a) Gomti

b) Damodar

c) Kosi कोसी

d) Satluj

Correct Answer: Satluj

Question 52. The infamous 'Dyarchy' was a feature of which of these British­India Acts?

Options:

a) The Indian Councils Act 1892

b) The Indian Councils Act 1909

c) The Government of India Act 1919

d) The Government of India Act 1935

Correct Answer: The Government of India Act 1919

Question 53. Which of the following is the monomer for nucleic acid?

a) DNA डीएनए

b) RNA

c) Nucleotide

d) Phosphate

Correct Answer: Nucleotide

Question 54. In the absence of the President and Vice­President, who has the power to act as the President of India?

Options:

a) Auditor General of India

c) Chief Justice of India

d) Senior most Governor of a State

Correct Answer: Chief Justice of India

Question 55. Who among the following is credited for designing the symbol of Indian Rupee?

Options:

a) D. Udaya Kumar

b) V. Sunil

c) Shahrukh J. Irani

d) Hitesh Padmashali

Correct Answer: D. Udaya Kumar

Question 56. Who was the first sports person to win Bharat Ratna?

Options:

a) Viswanathan Annand

b) Sachin Tendulkar

c) Abhinav Bindra

d) Dhyan Chand

Correct Answer: Sachin Tendulkar

Question 57. In which of the following four cities of India does the minting of Indian coins takes place?

a) Mumbai, Kolkata, Hyderabad, Noida

b) Pune, Chennai, Hyderabad, Jabalpur

c) Delhi, Kolkata, Secunderabad, Jabalpur

d) Mumbai, Chennai, Hyderabad, Delhi

Correct Answer: Mumbai, Kolkata, Hyderabad, Noida

Question 58. Which of the following was the only cricketer who joined Indian National Congress and contested 2014 Lok Sabha election from Phulpur, Uttar Pradesh?

Options:

a) Mohammad Kaif

b) Sachin Tendulkar

c) Mohammad Azharuddin

Correct Answer: Mohammad Kaif

Question 59. The first bank in India founded in 1881 and managed by Indians as well, is:

Options:

a) State Bank of India

b) Punjab National Bank

c) Oudh Commercial Bank

d) Hindustan Bank

Correct Answer: Oudh Commercial Bank

Question 60. In which year did Nagaland become a separate state?

Options:

a) 1960

b) 1961

c) 1962

d) 1963

Correct Answer: 1963

Question 61. Who was the chairman of the 14th Finance Commission?

Options:

a) Ajay Narayan Jha

 b) A. M.Khusro

c) Dr. Vijay L.Kelkar

d) Dr. Y. V. Reddy

Correct Answer: Dr. Y. V. Reddy

Question 62. Name the chemical which was used as a component of poison gas during World War­ I and does not occur naturally on Earth as an element?

Options:

a) Bromine

b) Mercury

c) Gallium

d) Selenium

Correct Answer: Bromine

Question 63. What is called Sagarmāthā in Nepal and Chomolungma in Tibet?

Options:

a) Nanda Devi

b) Mount Everest

c) Kanchenjunga

d) Kamet

Correct Answer: Mount Everest

Question 64. Who was elected as the President of Indian National Congress in the Surat Session 1907?

Options:

a) Dr. Rash Bihari Ghosh

b) Lala Lajpat Rai

c) Bipin Chandra Pal

d) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: Dr. Rash Bihari Ghosh

Question 65. Which of the following words was not added in the Preamble of the Constitution by the 42nd Amendment?

Options:

a) Socialist

b) Integrity

c) Equality

d) Secular

Correct Answer: Equality

Question 66. Jan Koum and Brian Acton are the founders of which of the following messaging application?

Options:

a) Hike

b) Skype

c) WhatsApp

d) Snapchat

Correct Answer: WhatsApp

Question 67. Which of the following colourless mineral comprising of 27% of our bones helps in detoxing the human body?

Options:

a) Calcium

b) Sugar

c) Rock salt

d) Iron

Correct Answer: Rock salt

Question 68. The first Chief Election Commissioner of India was:

Options:

a) Sukumar Sen

b) K.V.K. Sundaram

c) Nagendra Singh

d) M. S. Gill

Correct Answer: Sukumar Sen

Question 69. In Ribonucleic Acid (RNA), which nitrogenous base is not present among the following?

Options:

a) Cytosine

b) Adenine

c) Thymine

d) Guanine

Correct Answer: Thymine

Question 70. Name the city which is also referred as the "Gateway to south India"?

Options:

a) Mumbai

b) Chennai

c) Hyderabad

d) Rameshwaram

Correct Answer: Chennai

Question 71. The Indian River that flows from East to West is:

Options:

a) Ganga

b) Kaveri

c) Narmada

d) Brahmaputra

Correct Answer: Narmada

Question 72. Which date is the shortest day and longest night observed?

 Options:

a) 23rd September

b) 3rd January

c) 22nd December

d) 24th September

Correct Answer: 22nd December

Question 73. What is PL/I ?

Options:

a) Programme Language Due

b) Private Scale Integration

c) Programme of Language

d) Programme Link One

Correct Answer: Programme of Language

Question 74. One which is not considered as naturally occurring greenhouse gas is:

Options:

a) Ethane

b) Methane

c) CO2

d) Nitrous Oxide

Correct Answer: Ethane

Question 75. Nalsarovar Bird Sanctuary in India is in which state?

Options:

a) Rajasthan

b) Kerala

c) Gujarat

d) Jharkhand

Correct Answer: Gujarat

Question 76. Which of the following species is officially declared as a critically endangered species in India by International Union for the Conservation of Nature

(IUCN)?

Options:

a) Bengal Tiger

b) Mugger Crocodile

c) Eagle Owl

d) Indian Vulture

Correct Answer: Indian Vulture

Question 77. Which of the following types of plants have lignified tissues for supplying water and minerals to the different parts of the plant?

Options:

a) Herbaceous plants

b) Non­vascular plants

c) Succulent plants

d) Vascular plants

Correct Answer: Vascular plants

Question 78. Which one of the following gives money to the government leading to deficit financing?

Options:

a) IMF

b) RBI

c) Local Govt

d) Corporate Houses

Correct Answer: RBI

Question 79. Along which country's coast does the El­Nino flow?

Options:

a) Sri Lanka

b) China

c) Peru

d) Japan

Correct Answer: Peru

Question 80. Which one of the following games was historically known as 'Poona' or 'Poonah' named after the town of Pune? The rules of this game were drawn in this city.

Options:

a) Hockey

b) Badminton

c) Kabaddi

d) Cricket

Correct Answer: Badminton

Question 82. Pick out the Scalar Quantity:

Options:

a) Force.

b) Pressure.

c) Velocity.

d) Acceleration.

Correct Answer: Pressure.

Question 83. Which one of the following is part of the Electoral College for the election of the President of India but does not form part of the forum for his impeachment?

Options:

a) Lok Sabha

b) Rajya Sabha

c) State Legislative Councils

d) State Legislative Assemblies

Correct Answer: State Legislative Assemblies

Question 84. Who is responsible for appointing the Comptroller and Auditor General in India?

Options:

a) President

b) Lok Sabha

c) Rajya Sabha

d) Prime Minister

Correct Answer: President

Question 85. Which Mughal emperor built 'Biwi ka Maqbara' in memory of his mother, Dilras Banu Begum, resembling Taj Mahal?

Options:

a) Aurangzeb

b) Azam Shah

c) Bahadur Shah II

d) Akbar Shah II

Correct Answer: Azam Shah

Question 86. Which one of the following is a famous forest in Bihar? This forest also means "forest of magnolia" and found its way into the history books in 1917, after the case of indigo farmers came into limelight?

Options:

a) Bhagalpur

b) Vaishali

c) Munger

d) Champaran

Correct Answer: Champaran

Question 87. Some points like Liberty, Equality and Fraternity in the Indian constitution are borrowed from another constitution. Which is this constitution?

Options:

a) United States constitution

b) French constitution

c) British constitution

d) Irish constitution

Correct Answer: French constitution

Question 88. Which among the following is the only Prime Minister whose signature can be seen on Indian currency?

Options:

a) Lal Bahadur Shastri

b) V. P. Singh

c) Gulzarilal Nanda

d) Manmohan Singh

Correct Answer: Manmohan Singh

Question 89. Mahatma Gandhi Marine National Park is situated in which state?

Options:

a) Kerala

b) Andhra Pradesh

c) Jharkhand

d) Andaman & Nicobar

Correct Answer: Andaman & Nicobar

Question 90. Which alloy is commonly used in orthodontics for wires and brackets that connect the teeth?

Options:

a) Austenite

b) Nitinol

c) Alnico

d) Nichrome

Correct Answer: Nitinol

Question 91. A square and a right angled triangle have same base and same perimeter. Find the ratio of their areas.

Options:

a) 3:2

b) 4:3

c) 4:1

d) 3:4

Correct Answer: 3:2

Question 94. On a certain sum the simple interest for 12½ years is ¾ of the sum. Then the rate of interest is:

Options:

a) 5 % per year

b) 6 % per year

c) 7 % per year

d) 8 % per year

Correct Answer: 6 % per year

Question 95. The average age of a family of 6 members 3 years ago was 25 years. Meanwhile a child was adopted in this family and still the average age of the whole family is same today. The present age of the child is?

Options:

a) 8 years

b) 7 years

c) 6 years

d) 5 years

Correct Answer: 7 years

Question 97. If the arc of the same length in two circle subtend angle of 60° & 90° at the Centre, find the ratio of their radii is

Options:

a) 1/3

b) 1/2

c) 3/2

d) 2

Correct Answer: 3/2

Question 98. If the shadow of a tower is 30m when the sun's altitude is 60°, what is the length of the shadow when the sun's altitude is 30°:

Options:

a) 30√3 m

b) 30 m

c) 90 m

d) 10√3 m

Correct Answer: 90 m

Question 99. There would be a loss of 10% if an article is sold for Rs. 43.20. At what price should it be sold to gain 10%?

 Options:

a) Rs. 48.80

b) Rs. 52.80

c) Rs. 56.20

) Rs. 56.80

Correct Answer: Rs. 52.80

Question 104. James and Vaibhav are gamblers. Last year, the ratio between money lost by James and Vaibhav was 4:5. The ratios of their individual losses of the last year and present year are 3:5 and 2:3 respectively. If total loss incurred to both of them this year is Rs. 3,57,000, the present loss of James is:

Options:

a) Rs. 1,70,000

b) Rs. 1,59,000

c) Rs. 1,68,000

d) Rs. 1,37,000

Correct Answer: Rs. 1,68,000

What was the percentage decline in the value of exports from 2010 to 2011?

Options:

a) 30%

b) 17%

c) 25%

d) 3%

Correct Answer: 30%

Question 106. A' can finish a work in 10 days. The efficiency of 'A' is 20% less than 'B'. In how many days B will finish the same work?

Options:

a) 8.5 days

b) 12.3 days

c) 8 days

d) 7.5 days

Correct Answer: 8 days

Question 108. In a class the number of girls is 10 more than the number of boys. If the number of boys is increased by 10% and the number of girls is increased by

5% there would be 9 more girls than boys. What is the number of students in the class.

Options:

a) 70

b) 55

c) 60

d) 65

Correct Answer: 70

Question 109. If x= (√3+1)­1/3, then the value of (x3­1/x3)

Options:

a) (3­°3)/2

b) °3/2

c) 3/2

d) ­(3+°3)/2

Correct Answer: ­(3+°3)/2

Question 110. A sum of Rs. 5324/­ is accumulated in 3 years at 10% compound interest. What is the original amount.

Options:

a) Rs. 2000

b) Rs. 4000

c) Rs. 6000

d) Rs. 3000

Correct Answer: Rs. 4000

Question 118. What is least possible number when it is divided by 13 leaves 8 and when divided by 7 leaves remainder 6?

Options:

a) 38

b) 34

c) 40

d) 41

Correct Answer: 34

Question 119. What is the discount allowed if a product is sold at Rs. 400 instead of Rs. 500?

Options:

a) 14.30%

b) 20%

c) 15%

d) 80%

Correct Answer: 20%

Question 120. 10 Kg of wheat priced at Rs. 8 is mixed with 15 kg of wheat priced at Rs. 10. What is the average price of whole mixture?

Options:

a) Rs. 9.5/ kg

b) Rs. 9.2/ kg

c) Rs. 7.5/ kg

d) Rs. 8.5/ kg

Correct Answer: Rs. 9.2/ kg

Question 121. Given a quadratic equation x2+ bx + c=0. If c is replaced with h, the roots of the equation so formed are (4,3). If in the original equation b is replaced with k, the roots of the equation so formed are (2,3). What are the actual roots?

Options:

a) (6,1)

b) (­4,3)

c) (2,­3)

d) (2,4)

Correct Answer: (6,1)

Question 122. Amit received a discount of 20 % on an item which was sold at Rs. 1600. What was the marked price of the item?

Options:

a) Rs. 2000

b) Rs. 1680

c) Rs. 2200

d) Rs. 1280

Correct Answer: Rs. 2000

Question 124. The area of a rhombus of which one side is 25 cm and diagonal is 30 cm is:

Options:

a) 600 sq cm

b) 750 sq cm

c) 500 sq cm

d) 550 sq cm

Correct Answer: 600 sq cm

Question 125. If 3x+3 x 92x­5 = 33x+7 then the value of x is:

Options:

a) 5

b) 6

c) 7

d) 4

Correct Answer: 7

Question 126. The selling price of 8 articles is same as the cost price of 10 articles. What is profit %?

Options:

a) 25%

b) 20%

c) 22%

d) 33%

Correct Answer: 25%

Question 127. Find the value of cos20° + cos100° + cos140°

Options:

a) 0

b) ­1

c) 1

d) none of these

Correct Answer: 0

Question 129. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

She returned the computer after she noticed it was damaged.

Options:

a) Return the computer after

b) Returned a computer after

c) Return a computer then

d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 130. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Back to the wall

Options:

a) In a difficult or a serious situation

b) In a difficult relationship which will not continue for long

c) In an easy situation where you know all the tricks to crack it

d) In the middle of a calculation problem which is too easy to solve

Correct Answer: In a difficult or a serious situation

Question 131. Choose the word opposite in meaning to the given word. Conscientious

Options:

a) Iniquitous

b) Nefarious

c) Reprobate

d) Careless

Correct Answer: Careless

Question 132. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. Carmen must be quite a woman to inspire such____________from Katie.

Options:

a) motif

b) admiration c) knowledge d) perjury

Correct Answer: admiration

Question 133. Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

An effective secondary research requires data to be collected from discreet sources like journals, magazines and other published material.

Options:

a) Requires data to be

b) Discreet sources

c) Effective secondary research

d) No error

Correct Answer: Discreet sources

Question 134. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Havoc

Options:

a) Carnage

b) Collocation

c) Tranquillity

d) Inertia

Correct Answer: Carnage

Question 135. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Once in a blue moon

Options:

a) An event that never happens

b) An event that is very special

c) An event that happens infrequently

d) An event that is very unfortunate

Correct Answer: An event that happens infrequently

Question 136. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. Photos of my favourite childhood actors bring on pure________ of our efforts.

Options:

a) accuracy

b) nostalgia

c) reality

d) futurist

Correct Answer: nostalgia

Question 137. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. The art of stuffing and mounting the skin of animals for the purpose of study or simply for display

Options:

a) Hegemony

b) Taxidermy

c) Anemone

d) Plebeian

Correct Answer: Taxidermy

Question 138. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

The customer complains to the representative and informed him that none of the holiday packages falls within his budget.

Options:

a) complained to

b) complaint to

c) complained

d) No improvement

Correct Answer: complained to

Question 139. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

The CEO made it very clear in the annual meeting that the only criteria to promote an employee would be his performance and nothing else.

Options:

a) sole criteria

b) sole criterion

c) only criterion

d) No improvement

Correct Answer: only criterion

Question 140. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. His colleague suggested him to discuss all his________with the human resource department, whether on a personal or a professional front.

Options:

a) injustices

b) protestations

c) tyrannies

d) grievances

Correct Answer: grievances

Question 141. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. He stopped to_______the gold ornaments in the shop window.

Options:

a) presume

b) scold

c) evaluate

d) reject

Correct Answer: evaluate

Question 142. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Valetudeinarian

b) Valeutidinarian

c) Valetudinarian

d) Valetudenarian

Correct Answer: Valetudinarian

Question 143. Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

A fatigued relationship with her husband persuaded her to consult a marriage counsellor in order to save her marriage.

Options:

a) Fatigued

b) Persuaded

c) Consult

d) No error

Correct Answer: Fatigued

Question 144. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A place for grains.

Options:

a) Granary

b) Gregarious

c) Hearse

d) Mortuary

Correct Answer: Granary

Question 145. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. An inscription written in the memory of a deceased person

Options:

a) Paean

b) Neophyte

c) Mercenary

d) Epitaph

Correct Answer: Epitaph

Question 146. Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Despite the limited budget, the chief minister managed to improve the infrastructure of the state, much beyond the expectations of the general public.

Options:

a) Improve the infrastructure

b) Despite the limited

c) Managed to improve

d) No error

Correct Answer: No error

Question 147. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A labourer involved in loading and unloading ships

Options:

a) Somnambulist

b) Sinophobe

c) Stevedore

d) Septuagenarian

Correct Answer: Stevedore

Question 148. Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Though the political party won by majority in the preceding elections, it failed to form a successful government at the centre.

Options:

a) Though the

b) At the centre

c) The preceding elections

d) No error

Correct Answer: No error

Question 149. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. After bidding farewell to her old colleagues, she left the place________which baffled everyone.

Options:

a) hastily

b) easily

c) eventually

d) obediently

Correct Answer: hastily

Question 150. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

This is her second marriage and if it does not work this time she will break completely.

Options:

a) will break out

b) will be broke

c) will brake

d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 151. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Obnoxious

b) Obnoxcious

c) Obnaoxious

d) Obnoxous

Correct Answer: Obnoxious

Question 152. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Monastary

b) Monastery

c) Monestary

d) Monestery

Correct Answer: Monastery

Question 153. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Pinnacle

b) Pinackle

c) Peenacle

d) Pineacle

Correct Answer: Pinnacle

Question 154. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. To kill two birds with one stone.

Options:

a) To solve two problems immediately after hearing it at the first instance.

b) To attain two things or to solve two problems with one action.

c) To solve two problems one by one.

d) To attain two things together with no action required.

Correct Answer: To attain two things or to solve two problems with one action.

Question 155. Choose the word opposite in meaning to the given word. Opaque

Options:

a) Dark

b) Indefinite

c) Nebulous

d) Transparent

Correct Answer: Transparent

Question 156. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

When she was younger, she believed in fairy tales.

Options:

a) She believes in fairy tales.

b) She believe in a fairy tale.

c) She believe in fairy tale.

d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 157. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Feasible

Options:

a) Preposterous

b) Attainable

c) Dreadful

d) Hassle

Correct Answer: Attainable

Question 158. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Voyeuristic

b) Veterinerian

c) Trouvuer

d) Vuadeville

Correct Answer: Voyeuristic

Question 159. Choose the word opposite in meaning to the given word. Contradict

Options:

a) Abnegate

b) Traverse

c) Refute

d) Agree

Correct Answer: Agree

Question 160. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. The art of paper folding.

Options:

a) Origami

b) Trichotomy

c) Dichotomy

d) Plenipotentiary

Correct Answer: Origami

Question 161. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Salt of the earth

Options:

a) Said for a person who is too interested in material pleasures

b) Said for a tough situation

c) Said for a very simple analytical problem

d) Said for a very worthy and good person

Correct Answer: Said for a very worthy and good person

Question 162. Choose the word opposite in meaning to the given word. Fantasy

Options:

a) Illusion

b) Vision

c) Reality

d) Dreamy

Correct Answer: Reality

Question 163. Which of the following statements best describes the association between 'patience' and 'competition'?

Options:

a) Patience and a healthy competition, both, end up in a calmer mind which helps in fabricating a novel plan.

b) Patience and a healthy competition, both, help in evincing positivity within oneself.

c) Patience and a healthy competition, both, help in giving an improved performance of oneself.

d) Patience and a healthy competition, both, help in becoming resilient towards failures in life.

Correct Answer: Patience and a healthy competition, both, help in giving an improved performance of oneself.

Question 164. Which of the following is the most appropriate title for the given passage?

Options:

a) Patience and competition ­ The pros and cons

b) Patience and competition ­ An interconnection

c) Patience and healthy competition ­ A way of becoming resilient

d) Patience and healthy competition ­ The route to improved performance

Correct Answer: Patience and healthy competition ­ The route to improved performance

Question 165. According to the passage, what can 'beauty' be defined as?

Options:

a) A heart that does not accommodate a single negative thought for anyone and is happy, truthful and unpretentious in all situations of life.

b) A heart that possesses all the three ­ compassion, benevolence and humaneness.

c) A person who has assimilated the trait of 'forgiveness' in his habits.

d) A person who incessantly struggles every day to convert his negative thoughts, detestations and abhorrence into positive feelings.

Correct Answer: A heart that does not accommodate a single negative thought for anyone and is happy, truthful and unpretentious in all situations of life.

Question 166. How did 'forgiveness' become a route to happiness for the author?

Options:

a) Forgiveness brought tranquillity to the author by converting his negative thoughts into positive ones.

b) Forgiveness made the author to experience 'bliss' in life by making his sorrows disappear.

c) Forgiveness made the author to look more beautiful on the inside as well as the outside.

d) Forgiveness enabled the author to appreciate not only his own beauty but also the beauty of the transitional world.

Correct Answer: Forgiveness brought tranquillity to the author by converting his negative thoughts into positive ones.

Question 167. According to the author, how can one become beautiful?

Options:

a) By making all sorrows, dejections and pessimism vanish as though they had never existed in the first place.

b) By incessantly struggling every day to create a pure heart and a happy and a pure inner self.

c) By converting all negative thoughts into positive feelings with the help of assimilation of 'forgiveness' into one's habits.

d) By keeping yourself and others happy irrespective of whether it is a success or a failure.

Correct Answer: By incessantly struggling every day to create a pure heart and a happy and a pure inner self.

Question 168. According to the passage, what is the underlying meaning of the phrase "take the time to be beautiful"?

Options:

a) It means taking time in understanding that forgiveness brings tranquillity while hatred becomes revulsion.

b) It means taking time to find the route to happiness and 'bliss' in life.

c) It means taking time to augment your beauty by becoming a purer human being.

d) It means taking time to spread 'beauty' to others by gifting it to the world.

Correct Answer: It means taking time to augment your beauty by becoming a purer human being.

Question 169. Which of the following best describes the message of this passage?

Options:

a) Each one of us should strive to appreciate one's own beauty and the beauty of this transitional world.

b) Each one of us should realise the strength of positive thoughts and should strive to convert pessimism into positive feelings every day.

c) Each one of us should realise that beauty is not merely a trait of the physical body but it is also a trait of the inner self.

d) Each one of us should strive to become beautiful by developing qualities within ourselves.

Correct Answer: Each one of us should strive to become beautiful by developing qualities within ourselves.