Exam Paper: SSC CAPFs, SI in Delhi Police, ASI in CISF Exam held on 06.06.2016 - Evening Shift

SSC SI in Delhi Police, ASI in CISF Examination

Held on 6 June 2016 (Evening Shift)

Question 1. Select the odd words/numbers/letters from the given alternatives.

Options:

a) Genuine

b) Legitimate

c) Sham

d) Statutory

Correct Answer: Sham

Question 2. Select the missing number from the given responses.

4 3 1

12 3 2

? 6 3

Options:

a) 36

b) 9

c) 6

d) 4

Correct Answer: 36

Question 4. If GOPAL is coded as MIVUR, then how will RADHA be coded as:

Options:

a) XVJBG

b) XUJBG

c) XTJBG

d) XUJCG

Correct Answer: XUJBG

Question 5. Select the odd words/numbers/letters from the given alternatives.

Options:

a) 18

b) 40

c) 82

d) 180

Correct Answer: 82

Question 6. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

ABSTRACTIONISTS

Options:

a) ATTRACTION

b) INSTRUCTIONS

c) RATION

d) RACIAB

Correct Answer: INSTRUCTIONS

Question 7. If P is sitting second to the left of S and Q is sitting second to the right of R. T sits immediate right of S, Q is not on immediate right or left of S. Who is sitting on the immediate right of R?

Options:

a) T

b) S

c) P

d) Q

Correct Answer: S

Question 8. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

HAPPY : ibqqz :: FRESH : ?

Options:

a) gsfti

b) gsdti

c) gsftj

d) esftg

Correct Answer: gsfti

Question 10. A girl walks 100 m straight from her home, to go to the market during her morning walk. Then she turns left for 85 m and then again turns left for 60 m, she can see her shadow now. Therefore, in which direction is the entry gate of her house facing and what is the shortest distance from her current location to her home?

Options:

a) South, 185 meter

b) North, 185 meter

c) East, 160 meter

d) North, 160 meter

Correct Answer: South, 185 meter

Question 11. In the following questions, a series is given with one or more number(s) / alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

22, 22, 23, 20, 16, 17, 17, ?, ?, 8

Options:

a) 18, 9

b) 12, 13

c) 10, 9

d) 13, 10

Correct Answer: 13, 10

Question 12. In the following questions, a series is given with one or more number(s) / alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

? , 5 , 30, 186, 1309, 10680

Options:

a) 0.25

b) 0.75

c) 1.00

d) 0

Correct Answer: 0.25

Question 13. Arrange the following words as per order in the dictionary.

I. Management

II. Manufacture

III. Maintain

IV. Manner

Options:

a) I, II, III, IV

b) III, II, IV, I

c) IV, III, II, I

d) III, I, IV, II

Correct Answer: III, I, IV, II

Question 14. In the following question, some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

All roses are yellow.

Some roses are flowers.

Conclusions:

I. Some roses are yellow.

II. All roses are flowers. Options:

a) Only conclusion I follows

b) Only conclusion II follows

c) Neither conclusion I nor II follows

d) Both conclusion I and II follows

Correct Answer: Only conclusion I follows

Question 15. Shalu walks 30 m north, then she turns right and walks 30 m then she turns right and walks 55m. Then she turns left and walks 20 m. Then she again turns left and walks 25m. How many metres away and in which direction is she from her original position?

Options:

a) 20 m, South

b) 10 m, North

c) 30 m, North

d) 50 m, South

Correct Answer: 50 m, South

Question 16. Select the odd words/numbers/letters from the given alternatives.

Options:

a) Baleful

b) Pestilent

c) Deathly

d) Wholesome

Correct Answer: Wholesome

Question 17. In the following question, some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statement:

The successful test of Hydrogen bomb of North Korea is a threat to the United States and its ally countries.

Conclusions:

I. North Korea will declare a state of war against the US and its ally countries in the near future.

II. The US and it ally countries should not worry about North Korea's successful test of Hydrogen bomb as it has only increased its nuclear arsenal. कवल Options:

a) Only I follows

b) Only II follows

c) Neither I nor II follows

d) Both I and II follows

Correct Answer: Neither I nor II follows

Question 18. Select the missing number from the given responses.

121 81 49

100 64 36

6 16 25

? 31 41

Options:

a) 11

b) 21

c) 24

d) 15

Correct Answer: 21

Question 19. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

16 : 256 :: ? : 104

Options:

a) 23

b) 33

c) 13

d) 27

Correct Answer: 13

Question 21. In the following questions, a series is given with one or more number(s) / alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

E­D­C­B , J­H­F­D ,O­L­I­?

Options:

a) R

b) A

c) E

d) F

Correct Answer: F

Question 22. Five friends A, B, C, D and E are standing in a row facing south but not necessarily in the same order. Only B is between A and E. C is immediate right to

E and D is immediate left to A. On the basis of this information which of the following statements is definitely true?

Options:

a) B is to the right of E

b) A is second to the left of C

c) D is third to the left of E

d) B is to the left of A

Correct Answer: D is third to the left of E

Question 24. In the following questions, a series is given with one or more number(s) / alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

BE, DH, ? ?, HN, JQ

Options:

a) FI

b) FK

c) GI

d) GK

Correct Answer: FK

Question 25. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

Happy : Dismal :: Proud : ?

Options:

a) Eminent

b) Humble

c) Fiery

d) Gratified

Correct Answer: Humble

Question 29. In the following questions, a series is given with one or more number(s) / alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

p p _ _ q p _ p q q _ p q q _ _ q q _q

Options:

a) q q p q p q p

b) p p p p q p q

c) q q p q p q p

d) q q q p p p q

Correct Answer: q q p q p q p

Question 30. In a class, Ena ranked eighteen from the top and thirty­ninth from the bottom among those who passed an examination. Ten students did not appear in the examination and four failed. What is the total number of students in the class?

Options:

a) 40

b) 60

c) 56

d) 70

Correct Answer: 70

Question 32. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

RAPPROCHEMENT

Options:

a) MACHETE

b) APPROCH

c) RAPID

d) TEAM

Correct Answer: RAPID

Question 35. Select the odd words/numbers/letters from the given alternatives.

Options:

a) QRTY

b) BCEK

c) FGIO

d) TUWC

Correct Answer: QRTY

Question 37. If MZQBL is decoded as NYUWO, then decode the series OJXMT. Options:

a) XJAGO

b) PIAGQ

c) QJBHS

d) VJBGQ

Correct Answer: VJBGQ

Question 38. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

11 : 110 :: 15 :: ?

Options:

a) 149

b) 210

c) 151

d) 200

Correct Answer: 210

Question 39. In the following question, some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statement:

German engineering is considered best in the world.

Conclusions:

I. No other countries have best engineers.

II. Engineer from other countries are catching up with German engineers now a days.

Options:

a) Only I follows

b) Only II follows

c) Both I and II follows

d) Neither I nor II follows

Correct Answer: Neither I nor II follows

Question 41. Select the odd words/numbers/letters from the given alternatives.

Options:

a) OMNLM

b) TOQOP

c) WUVTU

d) RPQOP

Correct Answer: TOQOP

Question 42. In the following question, some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

Some cats are dogs. All dogs are black.

Conclusions:

I. Some cats are black.

II. Some dogs are black. Options:

a) Neither conclusion I nor II follows

b) Both conclusions I and II follow

c) Only conclusion I follows

d) Only conclusion II follows

Correct Answer: Only conclusion II follows

Question 43. Select the odd words/numbers/letters from the given alternatives.

Options:

a) 18981

b) 64354

c) 93892

d) 56138

Correct Answer: 18981

Question 44. Babita is Ajay's wife and Chiranjiv is Divya's father. If Ajay's mother­in­law is wife of Divya's grandfather, then what is the relation of Babita with Chiranjiv's wife?

Options:

a) Sister­in­law

b) Sister

c) Cousin

d) Nephew

Correct Answer: Sister­in­law

Question 45. Select the missing number from the given responses.

2 3 4

8 6 9

6 3 5

12 ? 29

Options:

a) 12

b) 14

c) 16

d) 9

Correct Answer: 9

Question 46. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

Powerful : Weak :: Victory : ? Options:

a) Winning

b) Strong

c) Defeat

d) Peace

Correct Answer: Defeat

Question 47. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

GAYATRI : AAR :: PALLAVI : ?

Options:

a) ALI

b) AAL

c) ALA

d) ALV

Correct Answer: ALV

Question 49. In the following questions, a series is given with one or more number(s) / alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

Options:

a) XZYZ

b) ZYXY

c) YZXZ

d) YYZZ

Correct Answer: YZXZ

Question 51. In which year did the movie 'The Lord of the Rings: The Return of the King' won the Oscar awards for the best movie with a clean sweep?

Options:

a) 2004

b) 2003

c) 2002

d) 2005

Correct Answer: 2004

Question 52. The study of earthquake is called:

Options:

a) Topology

b) Hydrology

c) Limnology

d) Seismology

Correct Answer: Seismology

Question 53. In which year was the Morley­Minto reform passed?

Options:

a) 1917

b) 1902

c) 1909

d) 1912

Correct Answer: 1909

Question 54. Which of the following substance's smell is similar to Ethanoic acid?

Options:

a) Tomato juice

b) Kerosene

c) Vinegar

d) Lemon

Correct Answer: Vinegar

Question 55. How do you calculate the poverty line?

Options:

a) Income of an individual under a threshold value published by government of India

b) Income of any individual less than 50 INR in a day

c) Average income of all the individuals in a country

d) Income of a family less than 100 INR in a day

Correct Answer: Income of an individual under a threshold value published by government of India

Question 56. The Grand Trunk Road built by Sher Shah Suri connects:

Options:

a) Agra ­ Punjab

b) Punjab ­ East Bengal

c) Lahore ­ East Bengal

d) Multan ­ Agra

Correct Answer: Punjab ­ East Bengal

Question 57. Article 324­329 of the Indian Constitution deals with which of the following?

Options:

a) Tribunals

b) Elections

c) Cast System

d) Panchayti system

Correct Answer: Elections

Question 58. Which of the following was the first theory of super conductivity?

Options:

a) Ginzburg­Landau theory

b) London theory

c) Resonating­valence­bond theory

d) Quantum field theory

Correct Answer: London theory

Question 59. The name of the longest muscle in human body is

Options:

a) Sartorius muscle

b) Massete muscle

c) Stapedius muscle

d) Gluteus Maximus muscle

Correct Answer: Sartorius muscle

Candidate Answer: Gluteus Maximus muscle

Question 60. Which of the following is not a natural source of hydrocarbon?

Options:

a) Natural Gas

b) Coal

c) Petroleum

d) Mica

Correct Answer: Mica

Question 61. The cooling by a desert Cooler is based on:

Options:

a) Hot air replacement

b) Air dehydration

c) Evaporative Cooling

d) Air Rehydration

Correct Answer: Evaporative Cooling

Question 62. Who prepares National Income in India?

Options:

a) Planning commission

b) Central Statistical Organization

c) Reserve Bank of India

d) National Income Committee

Correct Answer: Central Statistical Organization

Question 63. In which year the constituent assembly of India started functioning?

Options:

a) 1945

b) 1946

c) 1947

d) 1948

Correct Answer: 1946

Question 64. Which amendment to the Indian Constitution added the words Secular and Socialist in the Preamble?

Options:

a) Fortieth

b) Forty

c) Forty­second

d) Forty­third

Correct Answer: Forty­second

Question 65. How many Schedules are there in the Indian Constitution?

Options:

a) 8

b) 10

c) 11

d) 12

Correct Answer: 12

Question 66. Which of the following is an example of simple harmonic motion?

Options:

a) Earth spinning on its axis

b) Simple pendulum motion

c) Ball bouncing on floor

d) Motion of a ceiling fan

Correct Answer: Motion of a ceiling fan

Question 67. Which of the following Indian states' police department launched "Operation Milan" to recover abducted youths?

Options:

a) Haryana

b) Gujarat

c) Uttrakhand

d) Uttar Pradesh

Correct Answer: Uttar Pradesh

Question 68.___________ is the thinnest layer of Earth.

Options:

a) Mantle

b) Outer Core

c) Crust

d) Inner Core

Correct Answer: Crust

Question 69. Which of the following are used to calculate economic freedom of a country?

Options:

a) Rule of Law, Regulatory Efficiency, Market Openness, Government Size

b) Gross domestic product, Regulatory Efficiency, Market Openness, Foreign Direct Investment

c) Rule of Law, Inflation, Gross domestic product growth rate, Government Size

d) Rule of Law, Regulatory Efficiency, Inflation, Foreign Direct Investment

Correct Answer: Rule of Law, Regulatory Efficiency, Market Openness, Government Size

Question 70. Which of the following is the unit of Astronomical Distance?

Options:

a) Meter/sec

b) Sec

c) Para/sec

d) Parsec

Correct Answer: Parsec

Question 71. Which Indian language is also spoken in Nepal, Pakistan, Bangladesh, Trinidad and Tobago, Guyana, Suriname, Jamaica, the Caribbean, Fiji, Mauritius, and South Africa?

Options:

a) Bhojpuri

b) Punjabi

c) Tamil

d) Telugu

Correct Answer: Bhojpuri

Question 72. Which of the following range of Air Pollutant Index is considered as hazardous?

Options:

a) 301­500

b) 201­300

c) 101­200

d) 401­500

Correct Answer: 301­500

Question 73. Which of the following is used to make light weight, but strong plastic?

Options:

a) Nylon

b) Polythene

c) Polyvinyl Chloride

d) Methyl Methacrylate

Correct Answer: Polyvinyl Chloride

Question 74. Which of the following acids serves as an electrolyte in a lead storage battery?

Options:

a) Sulphuric acid

b) Lactic acid

c) Hydrochloric acid

d) Nitric acid

Correct Answer: Sulphuric acid

Question 75. World No tobacco day observed on:

Options:

a) 31st May

b) 21st May

c) 1st May

d) 5th June

Correct Answer: 31st May

Question 76. DNA shows hyperchromicity on:

Options:

a) heating

b) cooling

c) crystallizing

d) replication

Correct Answer: heating

Question 77.__________ was the first Muslim ruler of Delhi.

Options:

a) Akbar

b) Shahjahan

c) Qutub­ud­din­Aibak

d) Ala­ud­din Khilji

Correct Answer: Qutub­ud­din­Aibak

Question 78. When was the Mumbai Stock Exchange set up?

Options:

a) 1947

b) 1900

c) 1857

d) 1875

Correct Answer: 1875

Question 79. What is Myrmecology?

Options:

a) Study of flies

b) Study of ants

c) Study of bees

d) Study of spiders

Correct Answer: Study of ants

Question 80. Which of the following are valid phases of a computer virus?

Options:

a) Only Triggering, Executing

b) Only Propagation, Executing

c) Only Dormant, Propagation, Triggering, Executing

d) Only Dormant, Propagation, Triggering

Correct Answer: Only Dormant, Propagation, Triggering, Executing

Question 81. Who was the founder of Kolkata's first "Atmiya Sabha" (philosophical discussion circle) held in 1815?

Options:

a) Ram Mohan Roy

b) Lala Lajpat Rai

c) Rabindranath Tagore

d) Jawahar Lal Nehru

Correct Answer: Ram Mohan Roy

Question 82. In North­East India___________is known to be the largest freshwater lake.

Options:

a) Dal Lake

b) Chilika Lake

c) Loktak Lake

d) Tsomoriri Lake

Correct Answer: Loktak Lake

Question 83. In which of the following layer of atmosphere the absorption and scattering of the solar ultraviolet radiation takes place?

Options:

a) Troposphere

b) Stratosphere

c) Mesosphere

d) Thermosphere

Correct Answer: Stratosphere

Question 84. Which part of human body is affected by the ALZHEIMER'S disease?

Options:

a) Heart

b) Kidney

c) immune system

d) brain

Correct Answer: brain

Question 85. Which is the only car in India named after Mr. Sumant Moolgaokar?

Options:

a) Tata Sumo

b) Hyundai Santa Fe

c) Tata Safari

d) Hyundai Santro

Correct Answer: Tata Sumo

Question 86. Which among the following is the name given to the cursor for the computer language 'LOGO'?

Options:

a) Robot

b) Frog

c) Spider

d) Turtle

Correct Answer: Turtle

Question 87. What do you call the study of fungi?

Options:

a) Mycology

b) Parasitology

d) Ecology

Correct Answer: Mycology

Question 88. Article 60 of the Indian Constitution refers to:

Options:

a) Election of the President of India

b) Oath of the President

c) Impeachment of the President

d) Vice­president of India

Correct Answer: Oath of the President

Question 89. Which of the following attribute in the Preamble states that 'No one should treat a fellow citizen as inferior'?

Options:

a) Justice

b) Liberty

c) Equality

d) Fraternity

Correct Answer: Fraternity

Question 90. Who applied the concept of guerrilla warfare in India in 17th Century?

Options:

a) Shivaji

b) Sher Shah Suri

c) Genghis Khan

d) Maharana Pratap

Correct Answer: Shivaji

Question 91. Who is the 'father' of White Revolution?

Options:

a) J.P. Narayan

b) Verghese Kurien

c) Baba Amte

d) M.S. Swaminathan

Correct Answer: Verghese Kurien

Question 92. Which of the following is the correct sequence of countries in terms of maximum carbon dioxide emission?

Options:

a) China, USA, European Union, India

b) USA, India, China, European union

c) China, India, European Union, USA

d) European union, China, USA, India

Correct Answer: China, USA, European Union, India

Question 93. Which among the following foreign countries was the first one to trade with India?

Options:

a) England

b) Netherlands

c) France

d) Portugal

Correct Answer: Portugal

Question 94. Which of the following is true for photoperiodic?

Options:

a) It occurs only in plants

b) It is related to flowering in plants

c) It is related to feathers of animals

d) It is the reaction of organisms to the length of day or night

Correct Answer: It is the reaction of organisms to the length of day or night

Question 95. Which of the following are methods of heat transfer?

Options:

a) Convection

b) Evaporation

c) Revolution

d) Thermal Expansion

Correct Answer: Convection

Question 96. What happens when there is a demand deficiency in an economy?

Options:

a) Poverty

b) Stagnation

c) Recession

d) Inflation

Correct Answer: Stagnation

Question 97. Which among the following books was an autobiography written by Jawaharlal Nehru in prison?

Options:

a) Glimpses of World History

b) Discovery of India

c) Nehru Benakaab

d) Toward Freedom

Correct Answer: Toward Freedom

Question 98. Which of the following is the study of soil?

Options:

a) Myrmecology

b) Pedology

c) Glaciology

d) Cosmology

Correct Answer: Pedology

Question 99. If the product of three consecutive numbers is 210 then sum of the smaller numbers is:

Options:

a) 3

b) 4

c) 5

d) 11

Correct Answer: 11

Question 101. If A earns 25% more than B then how much percent does B earns less than A:

Options:

a) 15%

b) 20%

c) 25%

d) 30%

Correct Answer: 20%

Question 103. Last year, 5 companies had an average of 16 non working days each. This year, 3 companies had 10 more non working days each, and 2 companies had 5 fewer non working days each. What was the average number of non working days given by the same companies this year?

Options:

a) 12

b) 18

c) 20

d) 22

Correct Answer: 20

Question 105. The number 334 x 545 x 7p is divisible by 3340 if p is at least.

Options:

a) 2

b) 4

c) 3

d) 1

Correct Answer: 4

Question 106. A certain amount grows at an annual interest rate of 12%, compounded monthly. Which of the following equations can be solved to find the number of years, y, that it would take for the investment to increase by a factor of 64?

Options:

a) 64 = (1.01)12y

b) 1/64 = (1.04)12y

c) 64 = (1.04)12y

d) 8 = (1.01)6y

Correct Answer: 64 = (1.01)12y

Question 107. Instead of dividing 391 cookies among 3 children A, B, C in the ratio 1/5:1/4:1/8, it was divided in to the ratio 5:4:8. Who gains the most and how many?

Options:

a) A, 21 cookies

b) B, 78 cookies

c) C, 99 cookies

d) C, 78 cookies

Correct Answer: C, 99 cookies

Question 109. Rama mixes 20% of kerosene to his petrol and then he sells the whole mixture at the price of petrol. If the cost price of the kerosene is 40% of the CP of petrol. What is the net profit %?

Options:

a) 11.11%

b) 11.5%

c) 12.5%

d) 9.5%

Correct Answer: 11.11%

Question 111. ABC is an equilateral triangle. Points D, E, F are taken in sides AB, BC, CA respectively, so that AD = BE = CF. then AE, BF, CD enclosed a triangle which is:

Options:

a) equilateral triangle

b) isosceles triangle

c) right angle triangle

d) none of these

Correct Answer: equilateral triangle

Question 112. 8 litres of water is added to 32 litres of a solution containing 20% of alcohol in water. What is the approximate concentration of alcohol in the solution now?

Options:

a) 24%

b) 16%

c) 8%

d) 12%

Correct Answer: 16%

Question 113. A rectangular lawn is surrounded by a path of width 5m on all sides. Now if length of the lawn is reduced by 5m, the lawn becomes a square lawn and the area of path becomes 13/12 of the previous area of the path. What is the length and breadth of the original lawn?

Options:

a) 10.75 cm, 3.75 cm

b) 8.75 cm, 3.75 cm

c) 8.75 cm, 5.75 cm

d) 10. 75 cm, 5.75 cm

Correct Answer: 8.75 cm, 3.75 cm

Question 114. What is the area of the triangle formed by points (0,0), (3,4), (4,3)?

Options:

a) 4 unit2

b) 7/2 unit2

c) 5/2 unit2

d) 5/3 unit2

Correct Answer: 7/2 unit2

Question 115. If 42 persons consume 144 kg of wheat in 15 days, then in how many days will 30 persons consume 48 kg of wheat? य द 42 यि

Options:

a) 8 days

b) 7 days

c) 12 days

d) 6 days

Correct Answer: 7 days

Question 119. The perimeter of a certain isosceles right triangle is 10+10√2 cm. What is the length of the hypotenuse of the triangle?

Options:

a) 5 cm

b) 10 cm

c) 5√2 cm

d) 10√2 cm

Correct Answer: 10 cm

Question 120. The angle of elevation of the sun when the length of the shadow of a pole is equal to its height is:

Options:

a) 30°

b) 45°

c) 60°

d) 90°

Correct Answer: 45°

Question 121. What is x, if x3 = 1.53 ­ 0.93 ­ 2.43

Options:

a) ­0.5

b) 0.6

c) ­0.7

d) ­1.6

Correct Answer: 0.6

Question 126. Dhiru can dig 1/a of a field in 20 hours. What fraction of the same field can Kaku dig in 20 hours if the two of them can dig the field in 60 hours, working together at their respective rates?

Options:

a) (a­3)/a

b) 1/3a

c) 3a/(a­3)

d) (a­3)/3a

Correct Answer: (a­3)/3a

Question 127. 50 successive discounts of 2%, 4%, 8%, 10%...and so on respectively are applied on an amount of Rs. 1,50,000. What will be the final amount left?

Options:

a) Rs. 19.76

b) Rs. 29.8

c) Rs. 15.675

d) None of these

Correct Answer: None of these

Question 128. A Set A consists of integers 27, 28, 30, 32, and 33. If integer k is included in the set, the average of set A will increase by 30%. What is the value of integer K?

Options:

a) 68

b) 79

c) 84

d) 92

Correct Answer: 84

Question 129. Which of the following fractions does not lie between 5/6 and 8/15?

Options:

a) 2/3

b) 3/4

c) 4/5

d) 6/7

Correct Answer: 6/7

Question 130. Durga walks 5 km from her home to school in 60 minutes, then bicycles back to home along the same route at 15 km per hour. Her sister Smriti makes the same round trip, but does so at half of Durga's average speed. How much time does Smriti spend on her round trip?

Options:

a) 120 minutes

b) 40 minutes

c) 160 minutes

d) 80 minutes

Correct Answer: 160 minutes

Question 131. A balance of a trader weighs 20% less than it should be. Still the trader mark­up his goods to get the overall profit of 35%. What is mark­up on the cost price?

Options:

a) 7

b) 8

c) 9

d) 8.5

Correct Answer: 8

Question 132. Sandeep sells an article at a loss of 10%. Had he bought it at 20% less and sold it for Rs. 55 more, he could have gained 40%. What is the cost price of the article?

Options:

a) Rs. 200

b) Rs. 225

c) Rs. 250

d) Rs. 275

Correct Answer: Rs. 250

Question 133. For how many integral values of 'x', sin ∅ = (3x ­ 2)/4, where 0°≤ ∅ ≤ 90°

Options:

a) 2

b) 3

c) 0

d) 1

Correct Answer: 2

Question 134. Three numbers are such that their sum is 50, product is 3750 and the sum of their reciprocals is 31/150. Find the sum of the squares of the three numbers.

Options:

a) 2500

b) 1250

c) 950

d) 122

Correct Answer: 950

Question 139. A vertical pole AB is standing at the center B of a square PQRS. If PR subtends an angle of 90° at the top, A of the pole, then the angle subtended by a side of the square at A is:

Options:

a) 30°

b) 45°

c) 60°

d) None of these

Correct Answer: 60°

Question 140. If 25 is added to a number it becomes 3 less than thrice of the number. Then number is:

Options:

a) 15

b) 14

c) 19

d) 20

Correct Answer: 14

Question 141. A right circular cylindrical tunnel of diameter 5m and length 10m is to be constructed from a sheet of iron. The area of iron sheet required will be:

Options:

a) 52Π

b) 50Π

c) 51Π

d) 49Π

Correct Answer: 50Π

Question 143. Walking at 3/4 of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes late. Then his usual time for walking to his office is:

Options:

a) 1 hour

b) 30 minutes

c) 45 minutes

d) 40 minutes

Correct Answer: 1 hour

Question 144. The difference between C I and S I for 2 years at 10% rate of interest is Rs. 4. Find the sum of money.

Options:

a) Rs. 400

b) Rs. 200

c) Rs. 300 d) Rs. 800

Correct Answer: Rs. 400

Question 145. The radius of a wheel moving on a road, is 8¾ cm. How many rounds it will take to complete 55 metre distance.

Options:

a) 10

b) 11

c) 100

d) 55

Correct Answer: 100

Question 146. The measures of three angles of a quadrilateral are in the ratio 1: 2: 3. If the sum of these three measures is equal to the measure of the fourth angle, find the smallest angle.

Options:

a) 30°

b) 40°

c) 60°

d) 50°

Correct Answer: 30°

Question 147. Find the value of cot π/32 ­ tan π/32 ­2 tan π/16 cot π/32 ­ tan π/32 ­2 tan π/16 का मान ात कर:

Options:

a) 4 cot π/8

b) 0

c) 2 cot π/8

d) cot π/8

Correct Answer: 4 cot π/8

Question 148. A factory's yearly budget for the purchase of employees' protection shoes increased by 60% this year over last year. If the price of the shoes increased by 20% this year, then the number of shoes it can purchase this year is what percent greater than the number of shoes it purchased last year?

Options:

a) 40%

b) 33⅓%

c) 42%

d) 48%

Correct Answer: 33⅓%

Question 149. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Exasperate

Options:

a) Tranquilize

b) Alleviate

c) Infuriate

d) Appease

Correct Answer: Infuriate

Question 150. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

The lawyer deduced from the existing evidences that the accused was involved in the heinous crime.

Options:

a) In the heinous crime

b) Deduced from the

c) Accused was involved

d) No error

Correct Answer: No error

Question 151. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Precarious

Options:

a) Perilous

b) Salubrious

c) Innocuous

d) Inoffensive

Correct Answer: Perilous

Question 152. Choose the word opposite in meaning to the given word. Penurious

Options:

a) Destitute

b) Impoverished

c) Impecunious

d) Opulent

Correct Answer: Opulent

Question 153. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Achieve

Options:

a) Accomplish

b) Destroy

c) Abdicate

d) Bifurcate

Correct Answer: Accomplish

Question 154. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A person who thinks he is ill all the time

Options:

a) Hypochondriac

b) Neophyte

c) Maniac

d) Misanthrope

Correct Answer: Hypochondriac

Question 155. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

The travellers were pacified when to hear that the plane had landed on the runway much before the official announcement.

Options:

a) Landed on the runway

b) Much before the

c) Were pacified when

d) No error

Correct Answer: Were pacified when

Question 156. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Her new shoes ensure her that she does not fall while running.

Options:

a) ensures to her that

b) ensures her that

c) ensure that

d) No improvement

Correct Answer: ensure that

Question 157. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Since my mother was angry so I did not utter a word.

Options:

a) Was angry so

b) Utter a word

c) Since my mother

d) No error

Correct Answer: Was angry so

Question 158. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. The mother looked as her child began to walk much before the month prescribed by the doctors.

Options:

a) astonishingly

b) predictably

c) irately

d) menacingly

Correct Answer: astonishingly

Question 159. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Neither the chips, which were cheaper, nor the pizza interested the kid.

Options:

a) No error

b) Were cheaper

c) Nor the pizza

d) The chips which

Correct Answer: The chips which

Question 160. Choose the word opposite in meaning to the given word. Apparition

Options:

a) Realness

b) Perceptible

c) Illusion

d) Undetectable

Correct Answer: Realness

Question 161. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Taciturn

Options:

a) Reticent

b) Gregarious

c) Communicative

d) Garrulous

Correct Answer: Reticent

Question 162. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Going against the grain

Options:

a) Doing things differently from what you usually do

b) Doing things against the wishes of your close relations

c) Doing things which you never heard of

d) Doing things which no one else has ever done till now

Correct Answer: Doing things differently from what you usually do

Question 163. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Acquiescent

Options:

a) Tractable

b) Insurgent

c) Obstreperous

d) Recalcitrant

Correct Answer: Tractable

Question 164. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Pull a rabbit out of a hat

Options:

a) To let something happen and you have no control over it.

b) To do something unexpected c) To be someone worth having d) To make a special effort

Correct Answer: To do something unexpected

Question 165. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

As much as I tried to reduce my weight, I ended up nowhere.

Options:

a) ended up to somewhere

b) ended in less weight

c) ended in lesser weight

d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 166. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

It is a myth that drinking within limits helps to improves the health.

Options:

a) No improvement

b) help improves

c) helps improving

d) helps improve

Correct Answer: helps improve

Question 167. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A place where coins are made

Options:

a) Mint

b) Factory

c) Connery

d) Monetary

Correct Answer: Mint

Question 168. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

She exercised discretion in investigating whether her husband eloped with his ex­girlfriend.

Options:

a) Discretion in

b) Investigating whether

c) Eloped with

d) No error

Correct Answer: No error

Question 169. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Flaterred

b) Voilations

c) Cuttlery

d) Detainees

Correct Answer: Detainees

Question 170. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Combersome

b) Cumbersome

c) Combbersom

d) Coombersome

Correct Answer: Cumbersome

Question 171. Choose the word opposite in meaning to the given word. Accentuate

Options:

a) Disparage

b) Enunciate

c) Aggrandize

d) Exacerbate

Correct Answer: Disparage

Question 172. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Promiscuous

b) Promisscuous

c) Promiscous

d) Promiscuuous

Correct Answer: Promiscuous

Question 173. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. Rahul was surprised to see a---------------------smile on Tarun's face.

Options:

a) Ugly

b) Symbolic

c) Opaque

d) Genuine

Correct Answer: Genuine

Question 174. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. She was so-------------in her manner that he was mesmerised by her.

Options:

a) deferential

b) disputatious

c) impertinent

d) insolent

Correct Answer: deferential

Question 175. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. The act of showing disrespect towards sacred things

Options:

a) Congregation

b) Etymology

c) Panjandrum

d) Blasphemy

Correct Answer: Blasphemy

Question 176. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Let the chips fall where they may

Options:

a) Let your sacrifices in life be known to everyone

b) Let the difficult situations in life come to an end regardless of the results

c) Let the joys of life take precedence over your sorrows

d) Let something happen without bothering about the consequences

Correct Answer: Let something happen without bothering about the consequences

Question 177. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. Art of designing or writing on wax

Options:

a) Cartography

b) Cerography

c) Psephology

d) Etymology

Correct Answer: Cerography

Question 178. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Sattalite

b) Satellite

c) Satallite

d) Satalight

Correct Answer: Satellite

Question 179. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. He had wonderful gifts of , and spoke to the birds.

Options:

a) uptight

b) folly

c) insight

d) dullness

Correct Answer: insight

Question 180. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Whole bag of tricks

Options:

a) Make use of the best resources from the ones that are available

b) Make use of all the possibilities or techniques to achieve something

c) Make use of all opportunities that cross your path

d) Make use of all tricks to win the hearts of people

Correct Answer: Make use of all the possibilities or techniques to achieve something

Question 181. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Rosa's hatred to work under the landlord resulted in animosity.

Options:

a) disgust

b) distaste

c) resentment

d) annoyance

Correct Answer: resentment

Question 182. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. He completed all projects on time except for two of them, which he found too difficult to .

Options:

a) embrace

b) comprehend

c) acknowledge

d) discern

Correct Answer: comprehend

Question 183. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. Usage of an incorrect word in place of the one which is similar in pronunciation

Options:

a) Spoonerism

b) Malapropism

c) Blooper

d) Corpsing

Correct Answer: Malapropism

Question 184. Choose the word opposite in meaning to the given word. Debauched

Options:

a) Dissipated

b) Depraved

c) Honourable

d) Unrestrained

Correct Answer: Honourable

Question 185. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Dosile

b) Docile

c) Dusile

d) Dosiel

Correct Answer: Docile

Question 186. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Turn a blind eye.

Options:

a) To take on a task that is way too big

b) To work late into the night

c) To present a counter argument

d) To ignore situation, facts or reality

Correct Answer: To ignore situation, facts or reality

Question 187. Choose the word opposite in meaning to the given word. Devout

Options:

a) Pious

b) Pure

c) Treacherous

d) Ardent

Correct Answer: Treacherous

Question 188. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

The celebration was abandoned due to heavy rains.

Options:

a) adjourned

b) postponed

c) inoperative

d) No improvement

Correct Answer: postponed

Question 189. According to the author, what can be defined as 'failure'?

Options:

a) Failing on an epic scale

b) Not truly knowing yourself

c) Living your life so cautiously that you do not fail

d) A situation where all your fears come to pass

Correct Answer: Failing on an epic scale

Question 190. Which of the following is a major benefit of failure according to the passage?

Options:

a) Failure helps in stripping away the inessential.

b) Failure teaches you things which you could not have learnt in any other way.

c) Failure gives you an inner security which cannot be otherwise attained.

d) Failure helps you in finding the determination to succeed.

Correct Answer: Failure helps you in finding the determination to succeed.

Question 191. Why does the author say that failure is 'inevitable' in life?

Options:

a) Because nothing can prevent the caprice of fate.

b) Because not all of us are well­acquainted with failure.

c) Because life is difficult and too complicated.

d) Because the fear of failure takes precedence over the desire for success.

Correct Answer: Because nothing can prevent the caprice of fate.

Question 192. Which of the following is a suitable title for this passage?

Options:

a) What constitutes failure?

b) Failure is inevitable in life

c) Failure has its benefits

d) A hope rather than a reality

Correct Answer: Failure has its benefits

Question 193. According to the author, what is the impact of failure on a person?

Options:

a) A person emerges wiser and stronger implying that he is secure in his ability to survive.

b) A person realises that happiness in life does not depend on the achievements or acquisitions.

c) A person realises that his qualifications and CV are not his life.

d) A person realises the strength of his relationships by identifying his true friends.

Correct Answer: A person emerges wiser and stronger implying that he is secure in his ability to survive.

Question 194. What is the greatest challenge that India faces today as per the passage?

Options:

a) It is a challenge to end poverty, ignorance, disease and inequality of opportunity.

b) It is a challenge to wipe off tears from every eye and thus eradicating suffering.

c) It is a challenge to build a noble mansion of free India

d) It is a challenge to fulfil the pledges that we have so often taken

Correct Answer: It is a challenge to end poverty, ignorance, disease and inequality of opportunity.

Question 195. How can we fulfil our pledges that we have taken in the past and the present?

Options:

a) The people of India need to set a hope that can never be betrayed.

b) The people of India need to provide a service to millions of people who suffer in their country.

c) The people of India need to do labour and hard work to give reality to their dreams.

d) The people of India need to work with more responsibility now which has been brought by power and freedom.

Correct Answer: The people of India need to do labour and hard work to give reality to their dreams.

Question 196. Which of the following is the most suitable title for this passage?

Options:

a) A star of hope rises

b) A fateful moment for India

c) The success and failures of India

d) Challenges facing the Indian economy

Correct Answer: A fateful moment for India

Question 197. Which of the following statements best describes the message of the passage?

Options:

a) India's future is filled with incessant striving and providing services to millions of sufferers.

b) India needs to wake up to the call of future and end her sorrows of the past.

c) The independence of India is being celebrated as it has opened the door to the triumphs and achievements that have long awaited us.

d) The birth of freedom has brought in its wake more responsibility of fulfilling our pledges and creating a new history.

Correct Answer: The birth of freedom has brought in its wake more responsibility of fulfilling our pledges and creating a new history.

Question 198. As per the passage, which of the following statements best compares India's pre­independence (past) period to the post­independence (future) period?

Options:

a) India's past was a period of poverty and ignorance while its future will be a period of adventure.

b) India's past was a period of slumber while its future will be a period of triumphs.

c) India's past was a period of struggle while its future will be a period of hope, triumphs and achievements.

d) India's past was a period of criticism while its future will be a period of peace.

Correct Answer: India's past was a period of struggle while its future will be a period of hope, triumphs and achievements.

Options:

1) brooches

2) linoleam

3) limekilne

4) cherubick

Correct Answer: brooches

QID : 277 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

An outline representing or bounding the shape or form of something. Options:

1) tracery

2) contour

3) doodle

4) pattern

Correct Answer: contour

QID : 278 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Soon as he(A)/saw the policeman,(B)/ he ran away.(C)/No error(D) Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Correct Answer: A

QID : 279 - Rearrange the parts of the sentence in correct order.

We are told that its

P-Public Distribution System

Q-creating a functional

R-sole purpose is the noble goal of

Options:

1) QRP

2) RQP

3) PRQ

4) PQR

Correct Answer: RQP

QID : 280 - Select the word with the correct spelling.

Options:

1) lammented

2) scabbard

3) ordenance

4) synaptick

Correct Answer: scabbard

QID : 281 - In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Gokul said to Sumit, "Why did not you attend the meeting yesterday?" Options:

1) Gokul asked Sumit why he did not attend the meeting the day before.

2) Gokul asked Sumit why he had not attended that meeting yesterday.

3) Gokul asked Sumit why he had not attended the meeting the day before.

4) Gokul asked Sumit why he did not attend that meeting yesterday.

Correct Answer: Gokul asked Sumit why he had not attended the meeting the day before.

QID : 282 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

to lose one's head

Options:

1) to lose respect within your community

2) to become complacent and gradually worsen your performance

3) to become confused or overly emotional about someone or something

4) to lose sense or start behaving like a lunatic

Correct Answer: to become confused or overly emotional about someone or something

QID : 283 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

A person famous and respected within a particular sphere. Options:

1) eminent

2) obscure

3) despotic

4) imperative

Correct Answer: eminent

QID : 284 - In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

We shall invite Suresh. Options:

1) Suresh would be invited by us.

2) Suresh would have been invited by us.

3) Suresh will be invited by us.

4) Suresh will have been invited by us.

Correct Answer: Suresh will be invited by us.

QID : 285 - Select the antonym of

amenable

Options:

1) responsive

2) pliable

3) docile

4) unsusceptible

Correct Answer: unsusceptible

QID : 286 - Select the synonym of

to subsume

Options:

1) to bate

2) to obviate

3) to preclude

4) to incorporate

Correct Answer: to incorporate

QID : 287 - Improve the bracketed part of the sentence

I prefer black coffee (over) cappuccino.

Options:

1) rather than

2) to

3) instead of

4) no improvement

Correct Answer: to

QID : 288 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

You must not(A)/look down into(B)/parents' advice.(C)/No error(D) Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Correct Answer: B

QID : 289 - Improve the bracketed part of the sentence

The priest agreed (to answer on) questions on theology.

Options:

1) to answer

2) for answering

3) to answer for

4) no improvement

Correct Answer: to answer

QID : 290 - Select the synonym of

to lash

Options:

1) to endear

2) to fondle

3) to chastise

4) to snuggle

Correct Answer: to chastise

QID : 291 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Arun's financial________________ has helped him earn a fortune on the stock market.

Options:

1) dexterity

2) readiness

3) expertise

4) knack

Correct Answer: expertise

QID : 292 - In the following question, sentence given with blank is to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Fuel suppliers will____________the national oil shortage by raising prices to increase their bottom lines. Options:

1) use

2) misuse

3) venture

4) exploit

Correct Answer: exploit

QID : 293 - Select the antonym of

to muster

Options:

1) to convocate

2) to rally

3) to estrange

4) to aggregate

Correct Answer: to estrange

QID : 294 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

head over heels

Options:

1) to think with head instead of heart

2) to run away from an unpleasant situation

3) to take a nasty fall

4) to be madly in love

Correct Answer: to be madly in love

QID : 295 - Rearrange the parts of the sentence in correct order.

So, increasingly,

P-paying to provide revenues Q-for the Central government R-the poor have been

Options:

1) RPQ

2) RQP

3) PQR

4) QPR

Correct Answer: RPQ

QID : 296 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The scenario___________ dramatically today. We have the________________of powerful Internet monopolies that are much bigger__________________ the telcos. Not surprisingly, these companies now see the__________________ of monopoly. They would like to combine with telcos to create monopolies for their platforms, ensuring that they control the future of the Internet and freeze their competition________________

The scenario____________dramatically today.

Options:

1) change

2) had changed

3) has changed

4) changing

Correct Answer: has changed

QID : 297 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The scenario_____________ dramatically today. We have the__________________ of powerful Internet monopolies that are much bigger______________the telcos. Not surprisingly, these companies now see the_____________ of monopoly. They would like to combine with telcos to create monopolies for their platforms, ensuring that they control the future of the Internet and freeze their competition__________________.

We have the_________________ of powerful Internet

Options:

1) emerging

2) emerge

3) emergence

4) emergency

Correct Answer: emergence

QID : 298 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The scenario____________dramatically today. We have the____________ of powerful Internet monopolies that are much bigger______________________the telcos. Not surprisingly, these companies now see the__________________of monopoly. They would like to combine with telcos to create monopolies for their platforms, ensuring that they control the future of the Internet and freeze their competition______________ .

monopolies that are much bigger_______________ the telcos

Options:

1) then

2) than

3) to

4) of

Correct Answer: than

QID : 299 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The scenario______________ dramatically today. We have the________________ of powerful Internet monopolies that are much bigger_______________the telcos. Not surprisingly, these companies now see the__________________of monopoly. They would like to combine with telcos to create monopolies for their platforms, ensuring that they control the future of the Internet and freeze their competition_________.

Not surprisingly, these companies now see the______________of monopoly.

Options:

1) virtues

2) respectability

3) trust

4) innocence

Correct Answer: virtues

QID : 300 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The scenario____________ dramatically today. We have the__________ of powerful Internet monopolies that are much bigger_________ the telcos. Not surprisingly, these companies now see the________________ of monopoly. They would like to combine with telcos to create monopolies for their platforms, ensuring that they control the future of the Internet and freeze their competition_______ .

future of the Internet and freeze their competition_____________________

Options:

1) off

2) about

3) in

4) out

Correct Answer: out

Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages