Exam Paper: SSC CAPFs, SI in Delhi Police, ASI in CISF Exam held on 06.06.2016 - Morning Shift

SSC SI in Delhi Police, ASI in CISF Examination

Held on 6th June 2016 (Morning Shift)


Question 1. In a group of 15 people, 7 read German, 8 read Spanish, while 3 of them read none of these two. Find how many of them read German and Spanish both?

Options:

a) 1

b) 2

c) 3

d) 5

Correct Answer: 3

Question 3. If 'ARATHY' is coded as 'BSBUIZ' then 'SYSTEM' should be: य द 'ARATHY' को 'BSBUIZ' म कटब कया जाता ह तो 'SYSTEM' होना चा हए: Options:

a) TZTUFN

b) TZTFNU

c) TZFNUT

d) TFUZTN

Correct Answer: TZTUFN

Question 5. Read the following information carefully and answer the question based on the data given below.

A family consists of six members A, B, C, D, E and F. There are two married couples. B is a doctor and the father of E. F is the grandfather of C and is a contractor, D

Who is the husband of A? A का प त कौन ह ?

Options:

a) C

b) B

c) A

d) D

Correct Answer: B

Question 6. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) Espreso

b) Tea

c) Cappuccino

d) Latte

Correct Answer: Tea

Question 7. A goes 7 km eastward, then turns right and proceeds 7 km, then travels 15 km towards left, then travels 12 km towards left and finally goes 5 km northward. Calculate his distance from his initial place in the horizontal direction.

Options:

a) 20 km

b) 22 km

c) 23 km

d) 25 km

Correct Answer: 22 km

Question 8. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

I: 9::? : 13

Options:

a) J

b) M

c) L

d) K

Correct Answer: M

Question 9. M starts from his office and goes 15 km southwards, he then proceeds 5 km to the right. He then travels 7 km to the left, again travels 7 km to the left and eventually goes 22 km towards left. Measure the distance between the final and starting point.

Options:

a) 3 km

b) 2 km

c) 1 km

d) 4 km

Correct Answer: 2 km

Question 10. In a certain code 'A' is represented by 1, 'B' by 2, 'C' by 3 and so on; then all multiples of 2 are assigned a code of 2 and non­multiples of 2 are assigned a code of 1. In this scheme of coding, the word 'WINDOW' would be coded as:

Options:

a) 112112

b) 112211

c) 121121

d) 112221

Correct Answer: 112211

Question 11. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

ACFJ: QUXZ:: DFIM : ?

Options:

a) MRUW

b) NRUW

c) WURN

d) BURN

Correct Answer: NRUW

Question 12. Find who is the shortest if:

I. Sunitha is taller than Anitha

II. Reena is taller than Chitra but shorter than Banu

III. Anitha is shorter than Chitra

IV. Chitra is taller than Sunitha

Options:

a) Sunitha

b) Anitha

c) Reena

d) Banu

Correct Answer: Anitha

Question 13. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

1, 9, 25, 49, ?

Options:

a) 83

b) 91

c) 121

d) 73

Correct Answer: 121

Question 15. In the following sequence of letters, how many times is the letter 'p' immediately preceded by the letter 't'?

s p r u a t p p g h j t k p s t p d g c l p t t t p p p t p t p t p t s m v b t p g c x d p t p k l s t p t

Options:

a) 6

b) 8

c) 7

d) 5

Correct Answer: 8

Question 16. Find which word cannot be made from the letters used in the word: INCREASINGLY INCREASINGLY

Options:

a) SINGLE

b) ARISE

c) UGLY

d) CRANE

Correct Answer: UGLY

Question 17. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

1, 2, 2, 4, 8, 32, ?

Options:

a) 128

b) 198

c) 256

d) 312

Correct Answer: 256

Question 18. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) Consumer

b) Purchaser

c) Retailer

d) Buyer

Correct Answer: Retailer

Question 22. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

24: 15 : : 63 : ?

Options:

a) 56

b) 38

c) 58

d) 48

Correct Answer: 48

Question 23. Some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any follow from the given statements.

Statements:

Some shops are rooms.

All rooms are kitchens.

Conclusions:

I. All shops are kitchens.

II. Some shops are kitchens.

III. Some rooms are shops.

IV. All kitchens are shops .

Options:

a) Only I & IV follow

b) Only II follows

c) Only II & III follow

d) Only I follows

Correct Answer: Only II & III follow

Question 24. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) P

b) B

c) E

d) D

Correct Answer: E

Question 25. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

0.5, 2.25, 4.167, 6.125,    ?  .

Options:

a) 8.160

b) 10.083

c) 8.10

d) 7.5

Correct Answer: 8.10

Question 28. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) NPLRJ

b) TVRXQ

c) FHDJB

d) WYUAS

Correct Answer: TVRXQ

Question 30. Some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any follow from the given statements.

Statements:

Some leaves are apples.

No apple is an egg.

Conclusions:

I. All apples are leaves.

II. Some eggs are leaves.

III. Some leaves are not eggs.

IV. All eggs are leaves.

Options:

a) Only III follows

b) None follows

c) Either II or III follow

d) All follow

Correct Answer: Either II or III follow

Question 32. The letters of the word "APRSWRO" are not in order, if arranged properly they form a bird's name. What is the last letter of the word? "APRSWRO" श द क अ र म म नह ह, य द इ ह सह ढग स यवि थत कया जाय, तो यह प ी का नाम ह, श द का अ तम अ र या ह?

Options:

a) O

b) W

c) P

d) R

Correct Answer: W

Question 33. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

L, C, M, B, N, A, O, ?

Options:

a) B

b) P

c) Q

d) Z

Correct Answer: Z

Question 34. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

az225, cx423, ev621,   ?          ,        ?       .

Options:

a) jq1116, kp1215

b) go1314, mn126

c) gt819, ir1017

d) gu720, gt819

Correct Answer: gt819, ir1017

Question 35. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

Farmer : Field : : Engineer : ?

Options:

a) College

b) Cite

c) Cabin

d) Site

Correct Answer: Site

Question 39. Read the following information carefully and answer the question based on the data given below.

A family consists of six members A, B, C, D, E and F. There are two married couples. B is a doctor and the father of E. F is the grandfather of C and is a contractor, D

is grandmother of E and is a housewife. There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family.

What is the profession of A?

Options:

a) Doctor

b) Contractor

c) Nurse

d) House Wife

Correct Answer: Nurse

Question 40. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

200: 25 :: 300 : ?

Options:

a) 30

b) 37.50

c) 32.50

d) 30.25

Correct Answer: 32.50

Question 49. Who among the following was the first 'Minister of Finance' in independent India?

Options:

a) R. K. Shanmukham Chetty

b) Liaquat Ali Khan

c) John Mathai

d) Satya Narayan Sinha

Correct Answer: R. K. Shanmukham Chetty

Question 50. What do you understand by the term Espuma?

Options:

a) Foam

b) Soap

c) Salt

d) Calcium

Correct Answer: Foam

Question 51. Which of the following insect has its scientific name as Blattaria?

Options:

a) Beetle

b) Cockroach

c) Mosquito

d) Butterfly

Correct Answer: Butterfly

Question 52. Which of the following is another name for the fish farming revolution?

Options:

a) Blue revolution

b) White revolution

c) Yellow revolution

d) Brown revolution

Correct Answer: Blue revolution

Question 53. Which of the following is used for very high speed searching applications?

Options:

a) Flash Memory

b) Content­addressable Memory

c) Dynamic Random Access Memory

d) Static Random Access Memory

Correct Answer: Content­addressable Memory

Question 54. What is the structure of Panchayati Raj?

Options:

a) Zilla Panchayat → Block Panchayat → Gram Panchayat → Gram Sabha

b) Khap Panchayat → Zilla Panchayat → Block Panchayat → Gram Panchayat → Gram Sabha

c) Khap Panchayat → Zilla Panchayat → Block Panchayat → Gram Panchayat

d) Nagar Panchayat → Zilla Panchayat → Block Panchayat → Gram Panchayat → Gram Sabha

Correct Answer: Zilla Panchayat → Block Panchayat → Gram Panchayat → Gram Sabha

Question 55. 'Grammar of Politics' is written by: "

Options:

a) Karl Marx

b) Harold Luski

c) Woodrow Wilson

d) Bertrand Russell

Correct Answer: Harold Luski

Question 56. Which of the following institution deals with credit to agriculture and rural development?

Options:

a) RBI

b) SIDBI

c) NABARD

d) MFI

Correct Answer: NABARD

Question 57. Which of the following deserts have been named after the phrase 'The Great Thirst'?

Options:

a) Namib Desert

b) Mojave Desert

c) Kalahari Desert

d) Sahara Desert

Correct Answer: Kalahari Desert

Question 58. Which of the following best indicates economic growth of a nation?

Options:

a) Agriculture income

b) Per capita income

c) Gross industrial production

d) Inflation

Correct Answer: Per capita income

Question 59. Tropic of Cancer passes through which of the following Indian states?

Options:

a) Bihar, West Bengal, Meghalaya, Tripura and Mizoram

b) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, West Bengal, Tripura and Mizoram

c) Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram

d) Madhya Pradesh, Maharashtra, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand and West Bengal

Correct Answer: Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram

Question 60. Which of the following statements about a Money Bill is not correct?

Options:

a) A Money Bill can be tabled in either House of parliament.

b) The speaker of Lok Sabha is the final authority to decide whether a Bill is a Money Bill or not.

c) The Rajya Sabha must return a Money Bill passed by the Lok Sabha and send it for consideration within 14 days.

d) The President cannot return a Money Bill to the Lok Sabha for reconsideration.

Correct Answer: A Money Bill can be tabled in either House of parliament.

Question 61. What is a common name for the substance which irritates lachrymal glands?

Options:

a) Tear Gas

b) Laughing Gas

c) Anaesthetic Gas

d) Noble Gas

Correct Answer: Tear Gas

Question 62. Name the longest lake in India.

Options:

a) Pangong Lake

b) Pulicat Lake

c) Kolleru Lake

d) Vembanad Lake

Correct Answer: Vembanad Lake

Question 63. Which of the following is the unit of perceived loudness of sound?

Options:

a) Decibel

b) Sone

c) Hertz

d) Phon

Correct Answer: Sone

Question 64. Most of the ozone in the earth's atmosphere is found in the:

Options:

a) Troposphere

b) Stratosphere

c) Mesosphere

d) Thermosphere

Correct Answer: Stratosphere

Question 65. What is the ranking of India in Gross Domestic Product (GDP)calculated as per purchasing power parity based upon the 2015 data of International

Monetary Fund (IMF)?

Options:

a) Fourth

b) Third

c) Second

d) Seventh

Correct Answer: Third

Question 66. Which of the following is the longest vein in the human body?

Options:

a) Trochlear

b) Inferior vena cava

c) Saphenous vein

d) Trigeminal

Correct Answer: Saphenous vein

Question 67. Who among the following is the first woman chief minister of Punjab?

Options:

a) SuchetaKriplani

b) Mehbooba Mufti

c) Draupadi Murmu

d) Rajinder Kaur Bhattal

Correct Answer: Rajinder Kaur Bhattal

Question 68. Which of the following states are together called as seven sister states?

Options:

a) Tripura, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram

b) Sikkim, West Bengal, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram

c) l, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Tripura

d) Tripura, Meghalaya, Assam, Orissa, Sikkim, Manipur, Mizoram

Correct Answer: Tripura, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram

Question 69. Which of the following are alternative names for the river "Brahmaputra"?

Options:

a) Yamuna, Yarlung Zangbo and Tsangpo

b) Yamuna, Megnaand Tsangpo Yamuna

c) Jamuna, Siang, YarlungZangbo and Tsangpo

d) Jamuna, Siang, YarlungZangbo, Megna and Tsangpo

Correct Answer: Jamuna, Siang, YarlungZangbo, Megna and Tsangpo

Question 70. Which of the following article of Indian Constitution includes the procedure for the impeachment of the President?

Options:

a) Article 59

b) Article 71

c) Article 140

d) Article 61

Correct Answer: Article 61

Question 71. What would be the formula of Fructose?

Options:

a) C12H22O11

b) C6H12O6

c) C12H19Cl3O8

d) C6H10O8

Correct Answer: C6H12O6

Question 72. Who among the following gave the slogan 'Garibi Hatao' and led Congress to win the general elections of 1971?

Options:

a) Indira Gandhi

b) Morarji Desai

c) Sitaram Kesri

d) Jayaprakash Narayan

Correct Answer: Indira Gandhi

Question 73. In which of the following states can you find pink (laterite) soil?

Options:

a) West Bengal & Andhra Pradesh

b) Gujrat & Madhya Pradesh

c) Karnataka

d) Himachal Pradesh & Uttaranchal

Correct Answer: West Bengal & Andhra Pradesh

Question 74. Who among the following won the Nobel Peace Prize in 2014?

Options:

a) Kailash Satyarthi

b) Venkatraman Ramakrishnan

c) Amartya Sen

d) V. S. Naipaul

Correct Answer: Kailash Satyarthi

Question 75. From which of the following country Indian Constitution borrowed the feature 'The written Constitution'?

Options:

a) USSR

b) UK

c) U.S.

d) Japan

Correct Answer: U.S.

Question 76. The largest wildlife sanctuary in India is famous for which of the following animal?

Options:

a) Wild India Ass

b) Rhinoceros

c) Apes 

d) Tigers

Correct Answer: Wild India Ass

Question 77. What is a Bakelite?

Options:

a) Solution

b) Acid

c) Base

d) Polymer

Correct Answer: Polymer

Question 78. In a certain school, 10% of the students have less than 75% attendance and are not allowed to sit in the exam, but 20% of the students who have less than 75% attendance are allowed to sit in the exam. What percent of the students in the school have less than 75% attendance?

Options:

a) 30%

b) 12.5%

c) 15%

d) 10.5%

Correct Answer: 12.5%

Question 79. If 3 articles are sold for the cost of 5, then the profit percentage is:

Options:

a) 50

b) 60

c) 66⅔

d) 65

Correct Answer: 66⅔

Question 80. Two parallel chords of lengths 40 cm and 48 cm are drawn in a circle of radius 25 cm. What will be the distance between the two chords?

Options:

a) 8 cm

b) 15 cm

c) 22 cm

d) Either 8 cm or 22 cm

Correct Answer: Either 8 cm or 22 cm

Question 81. The average of 25 results is 20. The average of first 12 results is 15 and that of the last 12 results is 18. Then the 13th result is:

Options:

a) 100

b) 101

c) 104

d) 103

Correct Answer: 104

Question 82. The C.P of 10 articles is equal to the S.P of 15 articles. What is the profit or loss percentage?

Options:

a) 25.5%

b) 35%

c) 10%

d) 33.3%

Correct Answer: 33.3%

Question 85. The volume of a right rectangular pyramid is 220 m3. What is the height of the pyramid, if the area of its base is 55 m2?

Options:

a) 8 m

b) 13.5 m

c) 12 m

d) 9 m

Correct Answer: 12 m

Question 86. Which of the following numbers is not a factor of 5p7q (p≠0, q≠0)

Options:

a) 35

b) 175

c) 1225

d) 735

Correct Answer: 735

Question 88. The diameter of a cycle wheel is 140 cm. The cyclist takes 30 hours to reach his destination at the speed of 22 kmph. How many revolutions will the cycle wheel make during his journey (assume π ≈ 22/7).

Options:

a) 1 lakh

b) 2 lakh

c) 3 lakh

d) 1½ lakh

Correct Answer: 1½ lakh

Question 89. A boat goes 75 km upstream in 3 hours and 60 km downstream in 1.5 hours. Then the speed of the boat in still water is:

Options:

a) 32.5 kmph

b) 30 kmph

c) 65 kmph

d) 60 kmph

Correct Answer: 32.5 kmph

Correct Answer: Can't be determined

Question 91. If mn = 169, what is the value of (m+1)(n­1)?

Options:

a) 14

b) 13

c) 196

d) 170

Correct Answer: 14

Question 92. The ratio of the number of boys and girls in a school is 8 : 12. If 50% of boys and 25% of girls are getting scholarships for their studies, what is the percentage of school students who are not getting any scholarships?

Options:

a) 65

b) 66

c) 67

d) 68

Correct Answer: 65

Question 93. If 4 years ago the ratio between the ages of P and Q was 5 : 6 and the sum of their ages at present is 52, what is the ratio of their present ages?

Options:

a) 5:6

b) 6:7

c) 7:8

d) 4:5

Correct Answer: 6:7

Question 94. A canister holds 36 litres of mixture of milk and water in the ratio 3:1. 15 litres of milk is added to the canister. The new ratio of the mixture is:

Options:

a) 12:5

b) 14:3

c) 7:4

d) 9:4

Correct Answer: 14:3

Question 95. What decimal of a week is an hour?

Options:

a) .0059

b) .0062

c) .062

d) .059

Correct Answer: .0059

Question 96. Two posts are 2 metres apart. Both posts are on same side of a tree. If the angles of depressions of these posts when observed from the top of the tree are 45° and 60° respectively, then the height of the tree is:

Options:

a) 3­√3

b) 3+√3

c) ­3+√3

d) 3­√2

Correct Answer: 3+√3

Question 97. Christy donated 10% of his income to an orphanage and deposited 20% of the remainder in his bank. If he has now Rs 7200 left, what is his income.

Options:

a) 10000

b) 8000

c) 9000

d) 8500

Correct Answer: 10000

Question 98. If sin θ + cosec θ = 2, then the value sin100θ + cosec100θ is:

Options:

a) 1

b) 2

c) 3

 d) 4

Correct Answer: 2

Question 99. When Alisha goes by car at 50 kmph, she reaches her office 5 minutes late. But when she takes her motorbike, she reaches 3 minutes early. If her office is 25 kms away, what is the approximate average speed at which she rides her motorbike?

Options:

a) 68 KmpH

b) 62 KmpH

c) 58 KmpH

d) 52 KmpH

Correct Answer: 68 KmpH

Question 101. A merchant marks an article 20% above cost price. He then sells it at a discount of 20%. The sale gives him:

Options:

a) No loss or gain

b) 4% loss

c) 2% gain

d) 4% gain

Correct Answer: 4% loss

Question 102. A person observes that the angle of elevation at the top of a pole of height 5 meter is 30°. Then the distance of the person from the pole is:

Options:

a) 5√3 meter

b) 5/√3 meter

c) √3 meter

d) 10√3 meter

Correct Answer: 5√3 meter

Question 104. The ratio of the radii of two cylinders is 2:3, and the ratio of their heights is 5:3. The ratio of their volumes will be ­

Options:

a) 9:4

b) 20:27

c) 4:9

d) 27:20

Correct Answer: 20:27

Question 105. What is the smallest 6­digit number that is completely divisible by 108?

Options:

a) 100003

b) 100004

c) 100006

d) 100008

Correct Answer: 100008

Question 106. The perpendicular from the centre of a circle to a chord is 16 cm. If the diameter of the circle is 40 cm, what is the length of the chord?

Options:

a) 12 cm

b) 16 cm

c) 24 cm

d) 30 cm

Correct Answer: 24 cm

Question 107. Perimeter of Circle A is equal to perimeter of Semi Circle B, what is the ratio of their areas?

Options:

a) (π + 2)2 : 2π2

b) 2π2 : (π + 2)2

c) (π + 2)2 : 4π2

d) 4π2 : (π + 2)2

Correct Answer: (π + 2)2 : 4π2

Question 108. A can do a job in 10 days and B can do the same job in 15 days. They start working together, but B leaves after 5 days. How many more days A want to finish the work?

Options:

a) 2 days

b) 1⅔ days

c) 3 days

d) 2⅔ days

Correct Answer: 1⅔ days

Question 109. On a certain sum of money, the simple interest for 2 years is Rs. 350 at the rate of 4% per annum. If it was invested at compound interest at the same rate for the same duration as before, how much more interest would be earned?

Options:

a) Rs. 3.50

b) Rs. 7

c) Rs. 14

d) Rs. 35

Correct Answer: Rs. 7

Question 110. Astha cuts a triangle out of a cardboard and tries to balance the triangle horizontally at the tip of her finger. On what point will she be able to balance

the shape for any kind of triangle?

Options:

a) Incentre

b) Circumcentre

c) Centroid

d) Orthocentre

Correct Answer: Centroid

Question 111. A spherical aquarium can accommodate 11 fishes, and each fish requires 1.54 m3 of water. What is the volume of the aquarium?

Options:

a) 11.14 m3

b) 16.94 m3

c) 10.25 m3

d) 17.84 m3

Correct Answer: 16.94 m3

Question 112. The average age of a family with 5 members is 28. If one of the members of age 20 is excluded the average age of the family becomes­

Options:

a) 25

b) 20

c) 30

d) 24

Correct Answer: 30

Question 113. 12 men can complete a work in 90 days. 30 days after they started work, 2 men left and 8 men joined. How many days will it take to complete the remaining work?

Options:

a) 90 days

b) 60 days

c) 40 days

d) 50 days

Correct Answer: 40 days

Question 114. If a = bp, b = cq, c = ar then pqr is

Options:

a) 1

b) 0

c) ­1

d) abc

Correct Answer: 1

Question 118. What will be the remainder when 252126+ 244152 is divided by 10?

Options:

a) 4

b) 6

c) 0

d) 8

Correct Answer: 0

Question 119. If the radius of the base, and the height of a right circular cone are increased by 20%, then what is the approximate percentage increase in volume?

Options:

a) 60

b) 68.8

c) 72.8

d) 75

Correct Answer: 72.8

Question 120. A shopkeeper used to allow a discount of Rs. 20 on a product. He doubled the discount on the product and sold it for Rs. 80. What was the percentage of discount offered?

Options:

a) 20%

b) 25%

c) 30%

d) 33.33%

Correct Answer: 33.33%

Question 122. If a, b, c and d satisfy the equations

a + 7b +3c + 5d = 0,

8a + 4b +6c + 2d = ­ 4,

2a + 6b + 4c + 8d = 4,

5a + 3b + 7c + d = ­ 4,

(a + d) /(b + c)

Options:

a) 0

b) 1

]c) ­1

d) ­4

Correct Answer: ­1

Question 123. A sum of Rs. 2420/­ is accumulated in 2 years at 10% compound interest on a certain amount. Then the original amount is:

Options:

a) Rs. 1000

b) Rs. 2000

c) Rs. 1500

d) Rs. 2500

Correct Answer: Rs. 2000

Question 124. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. Enigmatic person

Options:

a) Unique

b) Unstable

c) Unstable

d) Unknowable

Correct Answer: Unknowable

Question 125. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Nap

Options:

a) Nape

b) Sneeze

c) Siesta

d) Snore

Correct Answer: Siesta

Question 126. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

The moon are full and the stars are out.

Options:

a) The moon are full

b) and the stars

c) are out

d) No error.

Correct Answer: The moon are full

Question 127. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Steal someone's thunder

Options:

a) Take credit for something someone else did

b) Poor cry

c) A useless attempt

d) Everything

Correct Answer: Take credit for something someone else did

Question 128. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

My uncle and mentor are helping me.

Options:

a) Mentor is

b) Mentors have

c) Mentors were

d) No improvement

Correct Answer: Mentor is

Question 129. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Plebeain

b) Plebeian

c) Plibein

d) Plebien

Correct Answer: Plebeian

Question 130. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Supercilious

b) Supracillius

c) Supercillius

d) Superecilious

Correct Answer: Supercilious

Question 131. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

My husband was work, so I went shopping.

Options:

a) My husband

b) was work

c) I went shopping

d) No error

Correct Answer: was work

Question 132. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Lethargic

Options:

a) Inactive

b) Elated

c) Thrilled

d) Jounce

Correct Answer: Inactive

Question 133. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. The burglar was ___________when he broke into the house and found himself surrounded by police officers.

Options:

a) Flabbergasted

b) Unimpressed

c) Bored

d) Unruffled

Correct Answer: Flabbergasted

Question 134. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Psychophant

b) Psychophent

c) Sycophant

d) Sycophunt

Correct Answer: Sycophant

Question 135. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Square peg in a round hole

Options:

a) Understanding

b) Misfit

c) Competent

d) Most fit

Correct Answer: Misfit

Question 136. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

You can't avoid notifying the building while travelling.

Options:

a) Avoid to look

b) Avoid to noticing

c) Avoid noticing

d) No Improvement

Correct Answer: Avoid noticing

Question 137. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

I'd like a bike in commuting to work.

Options:

a) I'd like

b) a bike

c) in commuting to work

d) No error

Correct Answer: in commuting to work

Question 138. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Red tape

Options:

a) Official procedures causing delay

b) Label red for something dangerous

c) To be cleared very fast

d) A procedure for close scrutiny

Correct Answer: Official procedures causing delay

Question 139. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

I am taking a book with me so that I'll have something to read on the train.

Options:

a) I am taking a book

b) I'll have something

c) On the train.

d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 140. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Quintessence

b) Quintecsence

c) Quentiscence

d) Quintissense

Correct Answer: Quintessence

Question 141. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. To eat one's own words.

Options:

a) To offer bribe with sweet words

b) To listen carefully

c) To remain silent

d) Forced to retract one's own statement

Correct Answer: Forced to retract one's own statement

Question 142. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. Between the horns of a dilemma.

Options:

a) A difficult situation / choice

b) A challenging situation

c) An unknown problem

d) A combative situation

Correct Answer: A difficult situation / choice

Question 143. Choose the word opposite in meaning to the given word. Querulous

Options:

a) Strange

b) Uncomplaining

c) Answerable

d) Stranger

Correct Answer: Uncomplaining

Question 144. Choose the word opposite in meaning to the given word. Innocuous

Options:

a) Pernicious

b) Fine

c) Strong

d) Hygienic

Correct Answer: Pernicious

Question 145. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Laconic

Options:

a) Lengthy

b) Concise

c) Substantial

d) Comatose

Correct Answer: Concise

Question 146. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. An indirect reference

Options:

a) Innuendo

b) Remarks

c) Suggestion

d) Aside

Correct Answer: Innuendo

Question 147. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

I prefer apples more then oranges.

Options:

a) I prefer

b) apples more then

c) oranges

d) No error

Correct Answer: apples more then

Question 148. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. Appropriate manners are from society's ...................... of behaviour.

Options:

a) System

b) Style

c) Cannons

d) Shrewd

Correct Answer: Cannons

Question 149. Choose the word opposite in meaning to the given word. Overt

Options:

a) Inexplicable

b) Ambiguous

c) Concealed

d) Manifest

Correct Answer: Concealed

Question 150. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) Ligionaire

b) Legionnaire

c) Legionaair

d) Legeonnair

Correct Answer: Legionnaire

Question 151. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. I was happy to receive my father's_________books.

Options:

a) Dog face

b) Dogleg

c) Dogging

d) Dog­eared

Correct Answer: Dog­eared

Question 152. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Many a pilgrim were hurt during the festival.

Options:

a) Have been

b) Was

c) Have

d) Has been

Correct Answer: Was

Question 153. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Outrageous

Options:

a) Loud

b) Noisy

c) Naughty

d) Shocking

Correct Answer: Shocking

Question 154. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A group of islands

Options:

a) Islet

b) Archipelago

c) Reef

d) Atoll

Correct Answer: Archipelago

Question 155. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. Sudden involuntary muscular contraction.

Options:

a) Sprain

b) Spasm

c) Spam

d) Span

Correct Answer: Spasm

Question 156. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

The fire in the apartment building effected over 20 families.

Options:

a) The fire in

b) the apartment building

c) effected over 20 families.

d) No error

Correct Answer: effected over 20 families.

Question 157. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. I appreciate my neighbour's____________as she explained the reason for selling her house.

Options:

a) Candid

b) Candour

c) Care

d) Capacity

Correct Answer: Candour

Question 158. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

.................... minds see new angles to everyday things.

Options:

a) Dull

b) Creative

c) Difficult

d) Realistic

Correct Answer: Creative

Question 159. Choose the word opposite in meaning to the given word. Quiescent

Options:

a) Active

b) Rough

c) Quaint

d) Queer

Correct Answer: Active

Question 160. Choose the word opposite in meaning to the given word. Visionary

Options:

a) Farsighted

b) Regular

c) Pragmatist

d) Piety

Correct Answer: Pragmatist

Question 161. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Twenty kilometres are a good distance far.

Options:

a) Were

b) Are

c) Is

d) No improvement

Correct Answer: Is

Question 162. What is the main reason for the shedding of ice?

Options:

a) Global warming

b) Rise in the water level

c) Melting of ice

d) Mystery

Correct Answer: Global warming

Question 163. Which are the Islands affected in West Antarctica?

Options:

a) The Pine Island, Thwaites and Smite Glacier

b) The Pin Island, Twaites and Smite Glaciers

c) The Pine Island, Thwaits and Smith Glacers

d) The Pine Island, Thwaites and Smith Glaciers

Correct Answer: The Pine Island, Thwaites and Smith Glaciers

Question 164. What are the new revelations made?

Options:

a) It may take centuries

b) The ice will melt in West Antarctica

c) It is very slow

d) The collapse is unstoppable

Correct Answer: The collapse is unstoppable

Question 165. How many tons of ice is shed every year by the Antarctica?

Options:

a) 180 m

b) 160 m

c) 87 m

d) 4 m to 8 m

Correct Answer: 160 m

Question 166. The data provided by Cryo Sat ­ 2 was launched by:

Options:

a) ESA

b) EAS

c) EASC

d) EES

Correct Answer: ESA

Question 167. Which is Smith's greatest work?

Options:

a) "The Wealth of Nations"

b) "The Theory of Moral Sentiments"

c) "La Physiocratic"

d) "Great Expectations"

Correct Answer: "The Wealth of Nations"

Question 168. Which of the followings is correct about man's capacity for "sympathy"?

Options:

a) His ability to feel what another man feels

b) His ability to sense what other man feel about him

c) His ability to feel what another man feels and His ability to sense what other man feel about him

d) None of these

Correct Answer: His ability to feel what another man feels and His ability to sense what other man feel about him

Question 169. What does society, according to Smith, teach man?

Options:

a) To be greedy

b) To be decent

c) To be active

d) To be good

Correct Answer: To be good

Question 170. How did Quesnay and Smith differ in their thoughts regarding the Wealth of Nations?

Options:

a) Agriculture only

b) Agriculture and Labour

c) Trade and commerce

d) Tourism and Industry

Correct Answer: Agriculture and Labour

Question 171. Who was Adam Smith's early patron?

Options:

a) Mr Phillipson

b) Henry Home

c) David Hume

d) Baron de Montesquieu

Correct Answer: Henry Home


Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages