Exam Paper: SSC CAPFs, SI in Delhi Police, ASI in CISF Exam held on 05­.06.2016 - Morning Shift

SSC SI in Delhi Police, ASI in CISF Examination

Held on 5 June 2016 (Morning Shift)


Question 1. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) KMO
b) UXA
c) CEG
d) LNP

Correct Answer: UXA

Question 4. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given words:

GRANDMOTHER

Options:

a) TREND
b) THERMAL
c) MODERN
d) RANDOM

Correct Answer: THERMAL

Question 5. In a certain language "REKHA" is written as "NOPST", "RESHAM" is written as "NOHSTQ" and "SHYAM" is written as "HSLTQ". What will be "SHAME" written as?

Options:

a) SHQTO
b) HSTQO
c) HSTOQ
d) SHQOT

Correct Answer: HSTQO

Question 6. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

Colour : Red :: Language  : ?

Options:

a) Grammar
b) English
c) Lingual
d) History

Correct Answer: English

Question 10. If ÷ means +, + means x, x means ­ and ­ means ÷, then what is the value of: [(1440 ­ 36 x 16) + 15] + 5 ÷ (144 ­ 12) + 25 =?

Options:

a) 1500
b) 2100
c) 1200
d) 4800

Correct Answer: 2100

Question 12. Two statements are given, followed by two conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any follow from the given statements.

Statements:

1. No pencil is eraser.
2. All erasers are sharpeners.

Conclusions:

I. All sharpeners are pencil.
II. All sharpeners are erasers.

Options:

a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either conclusion I or conclusion II follows
d) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Neither conclusion I nor conclusion II follows

Question 13. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

7, 51, 8, 65, 9, ?

Options:

a) 79
b) 80
c) 81
d) 82

Correct Answer: 81

Question 14. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) AJDG
b) KTNQ
c) JMSP
d) UDXA

Correct Answer: JMSP

Question 15. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

PRT : QSU : : VXZ : ?

Options:

a) WYB
b) WYA
c) ACE
d) VYB

Correct Answer: WYA

Question 16. If x % y = y2 ­ x2, x $ y = x ÷ y2, x # y = 2xy, then value of ((13 % 5) $ 6) # 15 is

Options:

a) 480
b) 720
c) ­360
d) ­120

Correct Answer: ­120

Question 17. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given words:

ADMINISTRATORS

Options:

a) STARDOM
b) TRAITOR
c) DORMANT
d) MINISTER

Correct Answer: MINISTER

Question 18. Six friends are sitting in a circle and are facing the center of the circle. Runa, Charu and Pari are females. Varun, Manu and Prakash are males. Manu is between Varun and Prakash, Charu is between Pari and Runa. Varun and Pari are opposite to each other. Person sitting to the right of Runa is male. Who is sitting just right to Prakash?

Options:

a) Manu
b) Charu
c) Pari
d) Varun

Correct Answer: Pari

Question 23. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) Cardiology
b) Psychology
c) Neurology
d) Nephrology

Correct Answer: Psychology

Question 24. Rahul travels 10 km towards East, then he takes left turn and travels 3 km. He then takes right turn and travels 5 km, he again takes right turn and travels 8 km and finally takes right turn one more time and travels 3 km. How far is he from his starting point and in which direction?

Options:

a) 12 km towards South­East
b) 13 km towards North­West
c) 12 km towards North­West
d) 13 km towards South­East

Correct Answer: 13 km towards South­East

Question 25. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

12 : 45 :: 175 : ?

Options:

a) 539
b) 540
c) 541
d) 542

Correct Answer: 539

Question 26. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

ACF, BEI, CGL, DIO, ?

Options:

a) EGJ
b) EKQ
c) EHL
d) EKR

Correct Answer: EKR

Question 27. Select the missing number from the given responses.

8    5    4

7    6    8

12  20  12

44  10  ?

Options:

a) 40
b) 30
c) 20
d) 35

Correct Answer: 20

Question 28. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

Cube > Square > ?

Options:

a) Line
b) Triangle
c) Rectangle
d) Circle

Correct Answer: Line

Question 29. If + means x, ­ means +, x means ÷, ÷ means ­, then what is the value of 50 + 10 ­ 50 x 10 ÷ 125 ?

Options:

a) 380
b) 56
c) 180
d) ­125

Correct Answer: 380

Question 30. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

Leaves, Twig, Branches, Trunk, ?

Options:

a) Soil
b) Roots
c) Fruits
d) Grass

Correct Answer: Roots

Question 31. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

Baking : Bread :: ? : Curd

Options:

a) Brewing
b) Coagulation
c) Fermentation
d) Boiling

Correct Answer: Fermentation

Question 33. If '@' means less than equal to, '$' means less than, '#' means greater than and '&' means neither greater than nor equal to, and a @ b, b & c, d # c, e

$ d, then:

Options:

a) a < d
b) b > e
c) a < e
d) c = e

Correct Answer: a < d

Question 34. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) Green
b) Black
c) Laterite
d) Alluvial

Correct Answer: Green

Question 36. In a certain code language ABSOLUTE is written as ESBLOTUA. How will CALENDAR be written in that code language?

Options:

a) RLAENADC
b) RLANEADC
c) RALNEADC
d) RANLAEDC

Correct Answer: RLANEADC

Question 37. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) 36 ­ 145
b) 16011
c) 91 ­ 363
d) 64 ­ 255

Correct Answer: 64 ­ 255

Question 38. In the following question, a series is given with one or more number(s)/alphabet missing. Choose the correct alternative from the given options.

A, ? , I, O, ?

Options:

a) D, T
b) F, V
c) E, U
d) C, W

Correct Answer: E, U

Question 39. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) 169
b) 196
c) 255
d) 289

Correct Answer: 255

Question 41. Two statements are given, followed by two conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any follow from the given statements.

Statements:

1. Some monkeys are dogs.
2. All dogs are cats.

Conclusions:

I. Some monkeys are cats.
II. No dog is cat.

Options:

a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either conclusion I or conclusion II follows
d) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Only conclusion I follows

Question 43. Mr. A travelled from a point 'X' straight towards east at a distance of 80 m. He turned to his right and walked 40 m. He again turned to his right and walked 80 m. He then turned his left and walked 20 m and took left and again walked 80m. Now he turned towards his left and walked 60 m and stopped. How far and in which direction is he from the starting point 'X'?

Options:

a) 80 m towards North
b) 60 m towards East
c) 80 m towards West
d) 80 m towards East

Correct Answer: 80 m towards East

Question 45. The chief constituent of natural gas is:

Options:

a) Methane
b) Helium
c) Nitrogen
d) Propane

Correct Answer: Methane

Question 46. Hydroscope is an instrument that shows changes in:

Options:

a) Sound under water
b) Atmospheric humidity
c) Density of liquid
d) Elevation of land

Correct Answer: Sound under water

Question 47. Cryogenics is:

Options:

a) A scientific study of dust
b) Study of heat
c) Scientific study of very low temperatures
d) Study of genesis

Correct Answer: Scientific study of very low temperatures

Candidate Answer: Scientific study of very low temperatures

Question 48. Which Article of the Indian Constitution provides free and compulsory education to children?

Options:

a) 21­A
b) 46
c) 39 d) 15

Correct Answer: 21­A

Question 49. Who was the 1st President of South Africa after apartheid?

Options:

a) Zuma
b) Nelson Mandela
c) Kofi Annan
d) Booker T. Washington

Correct Answer: Zuma

Question 50. Ashok Dalwai committee is related to:

Options:

a) Preparing a blueprint for doubling farmer's income by 2022.
b) Monitoring Government Advertisements
c) Sorting out issue on central excise duty on jewellers.
d) Suggesting ways to tighten security along Indo­Pak border

Correct Answer: Preparing a blueprint for doubling farmer's income by 2022.

Question 51. Who holds the highest law office in India?

Options:

a) Attorney General
b) Accountant General
c) Lieutenant General
d) Solicitor General

Correct Answer: Attorney General

Question 52. How many bits are equal to one byte?

Options:

a) 8
b) 10
c) 12
d) 14

Correct Answer: 8

Question 53. Salts of which of the following elements provide colors to fireworks?

Options:

a) Zinc and sulphur
b) Potassium and mercury
c) Strontium and barium
d) Chromium and nickel

Correct Answer: Strontium and barium

Question 54. Abbreviation of Doctor of Philosophy is:

Options:

a) PH.D
b) D Phil
c) PH D
d) Ph. D

Correct Answer: Ph. D

Question 55. The quintessence of Gandhian thought is:

Options:

a) Satyagraha
b) Metaphysics
c) Spiritualism
d) Moksha

Correct Answer: Satyagraha

Question 56. When was RBI established?

Options:

a) 1943
b) 1935
c) 1939
d) 1936

Correct Answer: 1935

Question 57. In the Union Government, the Council of Ministers is collectively responsible for the:

Options:

a) President
b) Prime Minister
c) Lok Sabha
d) Parliament

Correct Answer: Lok Sabha

Question 58. The Person known for "Communication Revolution in India" is:

Options:

a) Prannoy Roy
b) Petroda Ericson
c) Craig Wigginton
d) Sam Pitroda

Correct Answer: Sam Pitroda

Question 59. Which one of the following reflects back more sunlight as compared to other three?

Options:

a) Sand desert
b) Land covered with fresh snow
c) Prairie land
d) Paddy crop land

Correct Answer: Land covered with fresh snow

Question 60. Which Article of the Indian Constitution provides free legal aid and equal justice?

Options:

a) 30
b) 25
c) 39­A
d) 33­B

Correct Answer: 39­A

Question 61. If in the east it is Guhar Moti, in north it is Siachen Glacier, then in south it is:

Options:

a) Kuttanad
b) Kanyakumari
c) Rameshwaram
d) Indira point

Correct Answer: Indira point

Question 62. The genes causing Cancer are called:

Options:

a) operons
b) oncogenes
c) recons
d) mutons

Correct Answer: oncogenes

Question 63. The second lightest of all gases is:

 Options:

a) Nitrogen
b) Hydrogen
c) Helium
d) Oxygen

Correct Answer: Helium

Question 64. What is the brain of the computer called?

a) CPU
b) Motherboard
c) HDD
d) Hardware

Correct Answer: CPU

Question 65. The magnitude of current flowing between two end points of a conductor is proportional to the potential difference between them and is called as:

Options:

a) Avogadro's law
b) Rault's law
c) Ohms law
d) Faraday's law

Correct Answer: Ohms law

Question 66. Name the first woman Chief Minister of Jammu and Kashmir?

Options:

a) Sakina Itoo
b) Mehbooba Mufti
c) Asiya Naqash
d) Hina Shafi Bhat

Correct Answer: Mehbooba Mufti

Question 67. The maximum biodiversity is found in

Options:

a) Tropical rain forests
b) Temperate forests
c) Coniferous forests
d) Arctic forest

Correct Answer: Tropical rain forests

Question 68. Which of these statements is correct with regard to appointment of the Chairperson of the National Human Rights Commission?

a) He/She has to be a retired Chief Justice of India
b) He/She has to be a retired Supreme Court Judge
c) He/She has to be a serving/retired Chief Justice of a High Court
d) He/She should have demonstrated experience as a Human Rights activist

Correct Answer: He/She has to be a retired Chief Justice of India

Question 69. Name the southernmost tip of India.

Options:

a) Last Point
b) Indira Point
c) Darshini Point
d) Light Point

Correct Answer: Indira Point

Question 70. When a ship enters the sea from a river what will be the effect?

Options:

a) It lowers
b) It sways
c) It rises a little
d) It jolts

Correct Answer: It rises a little

Question 71. Which of the following countries has recently superseded Thailand as the world's largest rice exporter in 2015?

Options:

a) India
b) Bangladesh
c) China
d) Indonesia

Correct Answer: India

a) Aorta
b) Anatomises
c) Tunica Intima
d) Atrium

Correct Answer: Aorta

Question 73. Processors contain a control unit and a/an:

Options:

a) Expansion slot
b) Port
c) Arithmetic logic unit (ALU)
d) CD drive

Correct Answer: Arithmetic logic unit (ALU)

Question 74. El Nino' that affects our Monsoons, has its origins in "एल नीनो" जो हमार मानसन को 웁⤏भा䪜錵वत करता ह, उसका मल ℀ထया ह?

Options:

a) The Indian Ocean
b) The Himalayan Plateau
c) The Pacific Ocean
d) The Arabian Peninsula

Correct Answer: The Pacific Ocean

Question 75. Who is the Chairman of BRICS?

Options:

a) M.V. Kamath
b) K.V. Kamath
c) Sudeep Kamath
d) Sudhish Kamath

Correct Answer: K.V. Kamath

a) Second Schedule
b) Fifth Schedule
c) Eighth Schedule
d) Tenth Schedule

Correct Answer: Tenth Schedule

Question 77. Which of these straits separates Asia from Africa?

Options:

a) Malacca
b) Hormuz
c) Bab­al­Mandeb
d) Bosphorus

Correct Answer: Bab­al­Mandeb

Question 78. An Equinox is when:

Options:

a) Day and night are of equal length
b) Day is of the shortest duration during the year
c) Day is of the longest duration in the year
d) Day when maximum rainfall of the year occurs

Correct Answer: Day and night are of equal length

Question 82. In ΔABC, D is the mid­point of BC and G is the centroid. If GD=5 cm, then the length of AD is:

Options:

a) 10 cm
b) 12 cm
c) 15 c
d) 20 cm

Correct Answer: 15 cm

Question 84. Two athletes start from the same point and move on a closed track of 600m. If they run in same direction at speeds of 1.5m/s and 3.5m/s, when will they cross each other the second time?

Options:

a) 5 minutes
b) 6 minutes
c) 10 minutes
d) 12 minutes

Correct Answer: 10 minutes

Question 85. A merchant marks an article 20% above cost price. He then sells it at a discount of 20%. The sale gives him:

Options:

a) No loss or gain
b) 4% loss
c) 2% gain
d) 4% gain

Correct Answer: 4% loss

Question 86. The Diagonals of two squares are in the ratio of 3:7. What is the ratio of their areas?

Options:

a) 3:7
b) 9:49
c) 4:7
d) 7:3

Correct Answer: 9:49

Question 87. Anil started a business with an investment of Rs. 25,000. After 3 months, Vishal joined his business with a capital of Rs. 30,000. At the end of the year, they have made a profit of Rs. 19,000. What will be Anil's share in the profit?

Options:

a) Rs. 10,000
b) Rs. 12,500
c) Rs. 10,250
d) Rs. 14,000

Correct Answer: Rs. 10,000

Question 88. A shopkeeper purchases two items for Rs. 520. One of them is sold gaining 16% and the other at a loss of 10%, thus making no profit or loss. What is the selling price of the item sold at loss?

Options:

a) Rs. 288
b) Rs. 232
c) Rs. 320
d) Rs. 200

Correct Answer: Rs. 288

Question 89. Two concentric circles are drawn with radii 12 cm and 13 cm. What will be the length of any chord of the larger circle that is tangent to the smaller circle?

Options:

a) 5 cm
b) 8 cm
c) 10 cm
d) 25 cm

Correct Answer: 10 cm

Question 91. The average marks of a class of 35 children is 35. The marks of one of the students, who got 35, was incorrectly entered as 65. What is the correct average of the class?

Options:

a) 33.76
b) 34.14
c) 35.24
d) 36.50

Correct Answer: 34.14

Question 92. If a/b=1/2, find the value of the expression (2a­5b)/(5a+3b)

Options:

a) ­32
b) 11
c) ­8/11
d) 17

Correct Answer: ­8/11

Question 93. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. Mr. Naimi, the chief secretary, was unceremoniously ___________ after party's ___________ defeat in general elections.

Options:

a) exiled; predictable
b) ousted; disastrous
c) recommended; unexpected
d) honoured; stupendous

Correct Answer: ousted; disastrous

Question 94. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Belligerent

Options:

a) peaceful
b) noisy
c) hostile
d) cautious

Correct Answer: hostile

Question 95. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Bradbury, one of the most versatile writer ever lived, was a school dropout.

Options:

a) Bradbury, one of the most
b) versatile writer ever lived,
c) was a school dropout
d) No Error

Correct Answer: versatile writer ever lived,

Question 96. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. One who hates people.

Options:

a) Misandrist
b) Misologist
c) Misanthrope
d) Misogynist

Correct Answer: Misanthrope

Question 97. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

We waited in six hours.

Options:

a) within
b) for
c) during
d) No improvement Correct

Answer: for Candidate Answer: for

Question 98. Choose the word opposite in meaning to the given word. Clandestine

Options:

a) forthright
b) surreptitious
c) wealthy
d) destitute

Correct Answer: forthright

Question 99. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) heirachy
b) hierarchy
c) heirarchy
d) hairarchy

Correct Answer: hierarchy

Question 100. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. A BBC reporter was ______ for what North Korea deemed a disrespectful portrayal of the country and its leader.

Options:

a) welcomed
b) recognized
c) celebrated
d) expelled

Correct Answer: expelled

Question 101. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. I ________his contribution to my book _______it was substantial.

Options:

a) admitted; although
b) confessed to; but
c) debunked; and
d) acknowledged; because

Correct Answer: acknowledged; because

Question 102. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

My brother, along with his friends, have gone to watch a movie at the nearest cinema hall.

Options:

a) at the nearest cinema hall
b) My brother, along with his friends
c) have gone to watch a movie
d) No Error

Correct Answer: No Error

Question 103. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Finished my homework, I went out to play.

Options:

a) The work was finished
b) Homework completed
c) Having completed my homework
d) No improvement

Correct Answer: Having completed my homework

Question 104. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

The king plans to move the kingdom away from _______domestic energy consumption, a change that will allow the Saudis to ________oil exports in the years to come.

Options:

a) extravagant; decrease
b) wasteful; increase
c) unnecessary; minimize
d) substantial; moderate

Correct Answer: substantial; moderate

Question 105. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

It is a normal part of growth and development for a young child to be wary with strangers.

Options:

a) of
b) from
c) at
d) No improvement Correct Answer: of Candidate Answer: from

Question 106. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) liaison
b) liason
c) laison
d) liaizon

Correct Answer: liaison

Question 107. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Many of us have seen the dog who is full of beans outside the ring but, after stepping across the threshold of the ring, walks as if his feet are made of lead.

Options:

a) successful
b) popular
c) lacks energy
d) energetic

Correct Answer: energetic

Question 108. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A person of great learning in several languages.

Options:

a) Polycarp
b) Polyglot
c) Polychrome
d) Polymath

Correct Answer: Polyglot

Question 109. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

It's time they went home.

Options:

a) go
b) had gone
c) gone
d) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 110. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) challange
b) chalenge
c) challenge
d) chalange

Correct Answer: challenge

Question 111. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

The teachers, who I worked with, were very insensitive towards children's needs.

Options:

a) The teachers, who I worked with
b) were very insensitive
c) towards children's needs
d) No Error

Correct Answer: The teachers, who I worked with

Question 112. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Bashful

Options:

a) shy
b) extroverted
c) courageous
d) broad­minded Correct Answer: shy Candidate Answer: shy

Question 113. Choose the word opposite in meaning to the given word. Pliable

Options:

a) rigid
b) friendly
c) flexible
d) applicable

Correct Answer: rigid

Question 114. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. He is ________rich, yet he ________ about high taxes.

Options:

a) Obscenely; whines
b) Very; is careless
c) Newly; is calm
d) not; worries

Correct Answer: Obscenely; whines

Question 115. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Altruistic

Options:

a) hostile
b) outdated
c) selfish
d) philanthropic

Correct Answer: philanthropic

Question 116. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A person who loves empty spaces

Options:

a) Nelomania
b) Kleptomania
c) Kosmomania
d) Melanomania

Correct Answer: Kleptomania

Question 117. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. To send someone back to his or her own country

Options:

a) Extirpate
b) Repatriate
c) Expropriate
d) Exile

Correct Answer: Repatriate

Question 118. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. The team captain was at sixes and sevens regarding his winning strategy.

Options:

a) careless
b) confident
c) confused
d) courageous

Correct Answer: confused

Question 119. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

She told me she has a headache.

Options:

a) had
b) is having
c) will have
d) No improvement

Correct Answer: had

Question 120. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

The scissors, which are on the table, belongs to Radha.

Options:

a) The scissors, which
b) are on the table
c) belongs to Radha
d) No Error

Correct Answer: belongs to Radha

Question 121. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Each of the girls in my class sing well.

Options:

a) Each of the girls
b) sing well
c) in my class
d) No Error

Correct Answer: sing well

Question 122. In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

Options:

a) (I) hazard
b) (I) aberration
c) (I) fluke
d) (I) oddity

Correct Answer: (I) oddity

Question 123. In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

Options:

a) (II) ascension
b) (II) wane
c) (III) rise
d) (IV) edge

Correct Answer: (II) wane

Question 124. Cetacea does not include:

Options:

a) whales
b) sharks
c) dolphins
d) porpoises

Correct Answer: sharks

Question 125. To breathe dolphins use:

Options:

a) fins
b) echolocation
c) flippers
d) blowhole

Correct Answer: blowhole

Question 126. Dolphins use their teeth:

Options:

a) to eat their prey
b) to trap their prey
c) to scare their prey
d) for aesthetic purposes

Correct Answer: to trap their prey

Question 127. Which of these help dolphins to navigate through the water?

Options:

a) echolocation
b) blowhole
c) fluke
d) smooth skin

Correct Answer: fluke

Question 128. Dolphins use echolocation to:

Options:

a) breathe
b) navigate
c) communicate
d) hunt

Correct Answer: communicate