Exam Paper: SSC CAPFs, SI in Delhi Police, ASI in CISF Exam held on 04­.06.2016 - Morning Shift

SSC SI in Delhi Police, ASI in CISF Examination

Held on 4th June 2016 (Morning Shift)


Question 1. Arrange the following words as per order in the dictionary.

I. Property
II. Propeller
III. Propagate
IV. Propensity

Options:

a) I, II, III, IV
b) III, II, IV, I
c) IV, III, II, I
d) III, IV, I, II

Correct Answer: III, II, IV, I

Question 2. 'Dawn' is to 'Dusk' as 'Inauguration' is to------------------.

Options:

a) Repetition

b) Invitation

c) Valediction

d) Organisation

Correct Answer: Valediction

Question 4. If 2819 is related to 1, then 6432 is related to:

Options:

a) 4
b) 3
c) 6
d) 2

Correct Answer: 3

Question 6. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) Inferior

b) Foremost

c) Predominate

d) Paramount

Correct Answer: Inferior

Question 8. If addition (+) is multiplication (x), subtraction (­) is addition (+), multiplication (x) is division(÷) and division (÷) is subtraction (­), then answer the following question based on this information.

15 x 5 ÷ 3 + 1 ­ 2 =?

Options:

a) 0
b) 1
c) ­1
d) 2

Correct Answer: 2

Question 9. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) FHJL
b) PRTV
c) GIKN
d) MOQS

Correct Answer: GIKN

Question 10. Answer the following question according to the information provided below.

A * B means A is father of B

A ­ B means A is sister of B

A + B means A is mother of B A ÷ B means A is brother of B

In the expression P + Q * M ÷ N. How is M related to P?

Options:

a) Granddaughter

b) Grandson

c) Daughter

d) Son

Correct Answer: Grandson

Question 11. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) Tiger

b) Bear

c) Leopard

d) Lion

Correct Answer: Bear

Question 13. Which one set of letters/numbers when sequentially placed at the gaps in the given letters/numbers series shall complete it?

m_nnm_nnm_nn

Options:

a) mmn

b) mnn

c) nnn

d) nnm

Correct Answer: mnn

Question 15. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

PENULTIMATE

Options:

a) PUIT
b) MEAR
c) PULT
d) TIMA

Correct Answer: MEAR

Question 18. Identify the symbols to be inserted to make the expression correct.

34 * 4 *8 *2

Options:

a) x, +, x

b) =, x, +

c) x, +, =

d) +, =, x

Correct Answer: =, x, +

Question 19. Which one set of letters/numbers when sequentially placed at the gaps in the given letters/numbers series shall complete it?

0, 1, Z, 1, X, 2, U,   , 3, Q,   ,   ,   , L, L, L, L, L

Options:

a) U, Q, 4, L
b) U, Q, Q, 5
c) U, Q, 4, O
d) U, Q, O, 4

Correct Answer: U, Q, Q, 5

Question 20. If 'L' denotes 'x', 'M' denotes '÷', 'N' denotes '­', and 'O' denotes '+', then what will be the value of 50 M 10 O 14 N 4 L 3?

Options:

a) 7
b) 6
c) 9
d) 8

Correct Answer: 7

Question 21. Select the missing number from the given responses.

3 2 6 8
8 4 5 6
1 1 1 1
25 9 ? 49

Options:

a) 30
b) 31
c) 12
d) 0

Correct Answer: 31

Question 22. Roshni goes 15 metres north, then turns right and walks 20 metres, then again turns right and walks 10 metres then again turns right and walks 20 metres. How many metres is she away from the original point?

Options:

a) 5m
b) 10m
c) 15m
d) 30m

Correct Answer: 5m

Question 23. Two friends Ram and Shyam are standing at a point facing north. Shyam walks 5km to his left then again turns left and walks 10km. Whereas, Ram walks 2km towards north, then takes right turn and walks 5km. What is the shortest distance between Ram and Shyam?

Options:

a) √244

b) √122

c) √212

d) √144

Correct Answer: √244

Question 24. Which one set of letters/numbers when sequentially placed at the gaps in the given letters/numbers series shall complete it?

5,25,6,37,7,51,8,           

Options:

a) 64

b) 65

c) 66

d) 67

Correct Answer: 67

Question 28. If FIRE is coded as HKTG, the code for WATER is:

a) XBTFS

b) VZUFT

c) ZDWHU

d) YCVGT

Correct Answer: YCVGT

Question 29. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) 5:18

b) 6:23

c) 7:27

d) 3:11

Correct Answer: 5:18

Question 30. Select the odd words/numbers/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) BFSW

b) UIAO

c) PNXY

d) VTNK

Correct Answer: UIAO

Question 31. In a row of girls, Preeti is thirteenth from left. Molly who is twenty third from right is third to the right of Preeti. How many girls are there in the row?

Options:

a) 32

b) 31

c) 34

d) 38

Correct Answer: 38

Question 32. Rajendra starts from point L and walks 3m towards the north, then turns to his left and walks 4m. Again, he turns to his left and walks 6m up to point M. In which direction is he from his starting point L?

Options:

a) North­East

b) South­West

c) West

d) South

Correct Answer: South­West

Question 33. Below some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

All mangoes are bananas.

All bananas are grapes.

Some grapes are apples.

Conclusions:

I: Some apples are mangoes.

II. Some grapes are mangoes.

III. Some bananas are apples.

Options:

a) Only I follows

b) Only II follows

c) Only III follows

d) All I,II and III follow

Correct Answer: Only II follows

Question 34. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

MANTELPIECE: ETNAMLECEIP:: OBLITERATES : ?

Options:

a) TILBOESETAR

b) TLBOIESETAR

c) ATILBOESETR

d) SBTILOEETAR

Correct Answer: TILBOESETAR

Question 35. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

SEARCHLIGHTE

Options:

a) CHLI

b) LECH

c) HCHL

d) SRER

Correct Answer: SRER

Question 36. Select thse odd words/number/letters/pairs from the given alternatives.

Options:

a) 43:3

b) 71:5

c) 126:9

d) 155:11

Correct Answer: 126:9

Question 37. Which one set of letters/numbers when sequentially placed at the gaps in the given letters/numbers series shall complete it?

G, F, H, D, I, A,   ,   ,        

Options:

a) J, Y, L

b) J, V, L

c) J, X, L

d) J, W, K

Correct Answer: J, W, K

Question 38. If addition (+) is multiplication (x), subtraction (­) is addition (+), multiplication (x)is division (÷) and division (÷) is subtraction (­), then answer the following questions based on this information.

9 ­ 4 + 2 ÷ 16 x 2= ?

Options:

a) 5

b) 6

c) 7

d) 9

Correct Answer: 9

Question 40. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

11 : 120 :: 13 : ?

Options:

a) 148

b) 156

c) 220

d) 168

Correct Answer: 168

Question 41. Which one set of letters/numbers when sequentially placed at the gaps in the given letters/numbers series shall complete it?

6,36,5,25,4,16,3,9,2,  ,  ,         

Options:

a) 4, 2, 1

b) 4, 0, 1

c) 4, 1, 1

d) 4, 1, 0

Correct Answer: 4, 1, 1

Question 42. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

ROX : : AOP : ?

Options:

a) MZA

b) LAB

c) LZA

d) MBA

Correct Answer: LZA

Question 45. Below some statements are given, followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

Some wallets are purses.

All purses are boxes.

All boxes are bottles.

Some bottles are glasses.

Conclusions:

I. Some wallets are bottles.

II. Some bottles are purses.

III. No purse is a glass.

IV. Some glasses are purses.

Options:

a) Only I and III follow

b) I, II and Either III or IV follows

c) Only II follows

d) None follow

Correct Answer: I, II and Either III or IV follows

Question 46. Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

Sparrow: Chirp:: ? : Hiss: Options:

a) Horse

b) Snake

c) Owl

d) Camel

Correct Answer: Snake

Question 47. Which among the following is the season of Zaid Crops in India?

Options:

a) February and April

b) May and July

c) April and June

d) October and November

Correct Answer: April and June

Question 48. Which among the following states produces Uranium?

Options:

a) Kerala

b) Rajasthan

c) Karnataka

d) Andhra Pradesh

Correct Answer: Andhra Pradesh

Question 49. Who among the following was the designer of National flag of India?

Options:

a) Kondapalli seetharamaiah

b) Pingali Venkayya

c) Pingali Parasu ramaiah

d) Chalapathi Rao

Correct Answer: Pingali Venkayya

Question 50. Which energy of an object is directly proportional to the square of its speed and is a scalar quantity?

Options:

a) Potential Energy

b) Kinetic Energy

c) Mechanical Energy

d) None of these

Correct Answer: Kinetic Energy

Question 51. Inflation is result of

Options:

a) Increase in supply of goods

b) Increase in cash with the Government

c) Decrease in money supply

d) Increase in money supply

Correct Answer: Increase in supply of goods

Question 52. In human blood, what percentage of fragment does the Plasma constitute?

Options:

a) 63%

b) 54%

c) 45%

d) 83%

Correct Answer: 54%

Question 53. Who presides over the joint session of the parliament?

Options:

a) President of India

b) Speaker of Lok Sabha

c) Vice­president of India

d) Prime Minister of India

Correct Answer: Speaker of Lok Sabha

Question 54. Which of the following is NOT a greenhouse gas?

Options:

a) Water Vapor

b) Methane

c) Nitrous Oxide

d) Argon

Correct Answer: Argon

Question 55. 'Otorhinolaryngology' deals with which of the following parts of the Human Body?

Options:

a) Ear, Neck, Throat

b) Ear, Nose, Throat

c) Eyes, Ear, Nose

d) Eyes, Tongue, Nose

Correct Answer: Ear, Nose, Throat

Question 56. Dr. A P J Abdul Kalam was the President of India for the tenure:

Options:

a) 2007 ­ 2012

b) 2002 ­ 2007

c) 1997 ­ 2002

d) None of these

Correct Answer: 2002 ­ 2007

Question 57. Which of the following is a unit of measuring thickness of ozone?

Options:

a) Dobson unit

b) Gordon unit

c) Warhol unit

d) Tatum unit

Correct Answer: Dobson unit

Question 58. Which of the following does absorption of ink by blotting paper involve?

a) Siphon action

b) Capillary action phenomenon

c) Diffusion of ink through blotting

d) Viscosity of ink

Correct Answer: Capillary action phenomenon

Question 59. Which among the following is the first electric train in India?

a) Deccan Queen

b) Rajdhani Express

c) Shatabdi Express

d) Kalka Mail

Correct Answer: Deccan Queen

Question 60. What will be the effect on total deposit if banks operating in an economy are converted into monopoly bank?

Options:

a) Deposit will increase

b) Deposit will neither increase nor decrease

c) Deposit will initially increase but then decrease

d) Deposit will decrease

Correct Answer: Deposit will neither increase nor decrease

Question 61. Which among the following diseases is caused by Protozoa?

Options:

a) Filariasis

b) Mumps

c) Amoebic dysentery

d) Anthrax

Correct Answer: Amoebic dysentery

Question 62. Who identifies the money bill in India?

Options:

a) Speaker of Lok Sabha

b) Finance Minister

c) President of India

d) Chairman of Finance Commission

Correct Answer: Speaker of Lok Sabha

Question 63. Data that is copied from an application is stored in the ...........

Options:

a) driver

b) terminal

c) prompt

d) clipboard

Correct Answer: clipboard

Question 64. Who is responsible for the discovery of Hydrogen?

Options:

a) David Bushwell

b) James Chadwick

c) Ernest Rutherford

d) Henry Cavendish

Correct Answer: Henry Cavendish

Question 65. Which one of the following is Europe's second longest river flowing through ten different countries and travels all the way from the Black forest to the

Black sea?

Options:

a) Volga

b) Elbe

c) Rhine

d) Danube

Correct Answer: Danube

Question 66. What is the correct composition of Marsh gas?

Options:

a) CO2, CO and N2

b) CH4 and H2

c) CH4

d) CO

Correct Answer: CH4

Question 67. When we pay an extra amount of price for the goods and services we consume or buy, what is that extra amount of money called?

Options:

a) Service Tax

b) VAT

c) Custom Duty

d) Goods and Service Tax (GST)

Correct Answer: VAT

Question 68. Which type of tax does not come under Indirect Tax?

Options:

a) Sales Tax

b) Excise

c) Octroi

d) House Tax

Correct Answer: House Tax

Question 69. The headquarter of UNESCO is at:

Options:

a) Jakarta

b) Melbourne

c) Paris

d) New York

Correct Answer: Paris

Question 70. The most part of Ganga River flows through which states of India?

Options:

a) Bihar

b) West Bengal

c) Uttarakhand and UP

d) Punjab

Correct Answer: Uttarakhand and UP

Question 71. Which among the following options best describes the Metamorphic Rocks?

Options:

a) Metamorphic rocks solidify from a liquid Magma

b) Metamorphic rocks solidify from Molten Material that flows over the earth's surface (Lava)

c) Metamorphic Rocks are formed by direct alteration of existing rocks\

d) Metamorphic Rocks are created from deposition of layers

Correct Answer: Metamorphic Rocks are formed by direct alteration of existing rocks

Question 72. "The rate of change of momentum of a body is directly proportional to the force applied". Which among Newton's laws of motion is this?

Options:

a) Newton's First Law of Motion

b) Newton's Third Law of Motion

c) Newton's Second Law of Motion

d) None of these

Correct Answer: Newton's Second Law of Motion

Question 73. Inulin is a polymer of:

Options:

a) Glucose

b) Galactose

c) Fructose

d) Arabinose

Correct Answer: Fructose

Question 74. Who among the following cannot participate in the election of president of India?

Options:

a) Nominated members of Lok Sabha and Rajya Sabha

b) Members of State Legislative Council

c) Members of Union Territory Legislatures

d) None of these

Correct Answer: None of these

Question 75. What do you understand from Monopoly Market?

Options:

a) Market situation in which there are a large number of buyers and sellers

b) Market situation in which there are many firms that sell closely related products

c) Market situation dominated by a single seller

d) Market structure in which there are some large sellers of a product and large number of buyers Correct Answer: Market situation dominated by a single seller

Question 76. Who appoints the Comptroller and Auditor General (CAG)?

Options:

a) Prime Minister

b) Governor

c) Chief Justice

d) President

Correct Answer: President

Question 77. The Contingency Fund of the State is functioned by:

Options:

a) The Governor of the State

b) The Chief Minister of the State

c) The State Finance Minister

d) Finance Minister of India

Correct Answer: Finance Minister of India

Question 78. A triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated with 3 cm and 4 cm sides as the heights one by one to form 2 different cones. The volumes of the cones so formed will be in the ratio of:

Options:

a) 4:3

b) 3:4

c) 27:64

d) 64:27

Correct Answer: 4:3

Question 81. If the distance between two points (0, ­5) and (x, 0) is 13 unit, then the value of x is:

Options:

a) 10 unit

b) 12 unit

c) 9 unit

d) 6 unit

Correct Answer: 12 unit

Question 82. In Δ ABC, ∠B = 70° and ∠C = 30°, AD and AE are respectively the perpendicular on side BC and bisector of ∠A. The measure of ∠DAE is:

Options:

a) 24°

b) 10°

c) 15°

d) 20°

Correct Answer: 20°

Question 83. A saves 20% of his income. His income is increased by 25%, so he increased his expenditure by 25%. What is the percentage change in his savings?

Options:

a) 20%

b) 25%

c) 33%

d) 16%

Correct Answer: 25%

 

Question 84. 12500 students appeared in an exam. 50% of the boys and 70% of the girls cleared the examination. If the total percent of students qualifying is 60%, how many girls appeared in the exam?

Options:

a) 6500

b) 6200

c) 5500

d) 6250

Correct Answer: 6250

Question 86. Pipe A can fill the tank in 12 hours and pipe B can fill the tank in 8 hours. A third pipe C empties the tank in 15 hours. If all pipes are opened together then after 5 hours what portion of the tank will be filled.

Options:

a) 17/24

b) 24/17

c) 17/120

d) 1/3

Correct Answer: 17/24

Question 87. A discount of 10 % is given by a salesman for cash payment. What should be the marked price if he wants to earn a profit of 5%?

Options:

a) 11.66%

b) 15%

c) 22%

d) 10%

Question 89. A discount series of 15%, 20% and 30% is equal to a single discount of:

Options:

a) 50%

b) 47.6%

c) 52.8%

d) 52.4%

Correct Answer: 52.4%

Question 91. A shopkeeper purchased 50 dozen cups for Rs.3000. Out of these, 60 cups were broken and could not be sold. At what rate per dozen should he sell the remaining cups to make a profit of 20%?

Options:

a) Rs.60

b) Rs.75

c) Rs.80

d) Rs.90

Correct Answer: Rs.80

Question 92. A man driving at 2/3rd of his original speed reaches his destination 30 minutes later than the usual time. Then the usual time is:

Options:

a) 45 minutes

b) 90 minutes

c) 60 minutes

d) 120 minutes

Correct Answer: 60 minutes

Question 93. Find the value of a and b if (x­1) and (x+1) are factors of x4 + ax3 ­ 3x2 + 2x + b

Options:

a) 2, ­1

b) ­2, 1

c) ­2, 2

d) 1, ­1

Correct Answer: ­2, 2

Question 95. A man spends his two months' income in three months' time, if his monthly income is 6000, then his annual saving is:

Options:

a) 18000

b) 24000

c) 12000

d) 36000

Correct Answer: 24000

Question 96. Fill in the largest digit that will make 236953_876 divisible by 11?

Options:

a) 7

b) 8

c) 9

d) 3

Correct Answer: 9

Question 97. Two trains each having a length of 160 meters moving in opposite direction crossed each other in 9 seconds. If one train crossed a 200­metre­long platform in 27 seconds, then the ratio of their speeds is:

Options:

a) 3: 4

b) 3: 5

c) 5: 8

d) 2: 3

Correct Answer: 3: 5

Question 101. A customer saves Rs.320 at the rebate of 20% on market price of an article. If the cost price of the article for shopkeeper is Rs.1000, then the profit percent of shopkeeper is:

Options:

a) 30%

b) 28%

c) 20%

d) 25%

Correct Answer: 28%

Question 102. The average age of 7 members of a family is 40 years. In the family, there are three men, three women and one boy. If the average age of three men is 48 years and average age of three women is 44 years, then the age of boy is:

Options:

a) 6 years

b) 2 years

c) 4 years

d) 8 years

Correct Answer: 4 years

Question 103. What percentage of the whole week does Ajay spend in office, if his office hours are 9 am to 5 pm from Monday to Friday?

Options:

a) 33.33%

b) 23.81%

c) 25.86%

d) 42.23%

Correct Answer: 23.81%

 

Question 104. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option

Tarun agreed from me on that point.

Options:

a) to me on

b) with me in

c) with me on

d) No improvement

Correct Answer: with me on

Question 105. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) conscientious

b) conscientitious

c) consciencetous

d) concientitious

Correct Answer: conscientious

Question 106. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. The scandal was swept under the rug because of the important people involved in it.

Options:

a) blown out of proportion

b) heavily publicised

c) forgotten by the people easily

d) concealed from others

Correct Answer: concealed from others

Question 107. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) maintainance

b) maintenance

c) maintenaince

d) mentainance

Correct Answer: maintenance

Question 108. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Volkswagen literally translates to 'people's car,' but ironically most of its cars is out of reach of the common people.

Options:

a) translates to 'people's car,'

b) most of its cars is

c) out of reach of

d) No Error

Correct Answer: most of its cars is

Question 109. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Raja not only passed and won a scholarship.

Options:

a) not passed but won

b) not only passed but also won

c) not only passed and also won

d) No improvement

Correct Answer: not only passed but also won

Question 110. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

The former prime minister was accused of                   

Options:

a) sedition; and

b) libel; even though

c) treason; because

d) corruption; but

Correct Answer: treason; because he participated in certain anti­national activities.

Question 111. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Fear of heights

Options:

a) agoraphobia

b) aerophobia

c) antlophobia

d) acrophobia

Correct Answer: acrophobia

Question 112. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. He studied  that were  to his field of enquiry.

Options:

a) magazines; irrelevant

b) newspapers; lethal

c) blogs; extraneous

d) research papers; germane

Correct Answer: research papers; germane

Question 113. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

The economic depression is looming large not only over the first­world countries but also over the third­world countries.

Options:

a) the economic depression is

b) looming large not only over

c) but also over the third­world countries

d) No Error

Correct Answer: No Error

Question 114. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

By the time the corn was harvested, the grass seed covered the ground almost entirely.

Options:

a) by the time

b) the corn was harvested

c) the grass seed covered the ground

d) No Error

Correct Answer: the grass seed covered the ground

Question 115. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

I, who is your friend, will help you.

Options:

a) whom is your friend

b) who am your friend

c) whom your friend is

d) No improvement

Correct Answer: who am your friend

Question 116. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. A person who treats foot related problems.

Options:

a) Dermatologist

b) Orthopedist

c) Chiropodist

d) Obstetrician

Correct Answer: Chiropodist

Question 117. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) abscission

b) abcision

c) abscision

d) abcission

Correct Answer: abscission

Question 118. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

I lived here for the last two years.

Options:

a) have lived here since

b) lived here from

c) have lived here for

d) No improvement

Correct Answer: have lived here for

Question 119. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.

Birbal was the wisest of all other men.

Options:

a) more wiser of

b) wiser than

c) wiser to

d) No improvement

Correct Answer: wiser than

Question 120. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

The police went through the evidence with a fine­tooth comb.

Options:

a) carelessly

b) hastily

c) carefully

d) unnecessarily

Correct Answer: carefully

Question 121. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. The company's vice president in charge of marketing was barking up the wrong tree when he made his sales pitch to the customer in Mumbai.

Options:

a) acting very wisely

b) misdirecting his efforts

c) doing as he was told by his superior

d) ruining a potential business deal

Correct Answer: misdirecting his efforts

Question 122. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Me and my friend have started working on a summer project which was approved by our teacher.

Options:

a) me and my friend

b) have started working on a summer project

c) which was approved

d) No Error

Correct Answer: me and my friend

Question 123. Choose the word opposite in meaning to the given word. Plummet

Options:

a) cut short

b) rise

c) fall

d) deny

Correct Answer: rise

Question 124. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. The kid could no longer stave off his hunger.

Options:

a) fulfil

b) delay

c) quench

d) overcome

Correct Answer: delay

Question 125. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Options:

a) oscillate

b) ocillate

c) osilate

d) oscilate

Correct Answer: oscillate

Question 126. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four. The committee's primary job was to act as --------------between the management and the----------------.

Options:

a) a broker; administration

b) an intermediary; public sector

c) a mediator; union workers

d) a referee; private sector

Correct Answer: a mediator; union workers

Question 127. Isovaleric acid is responsible for the odour:

Options:

a) vinegary

b) cabbage­y

c) cheesy

d) sweaty

Correct Answer: sweaty

Question 128. One way to reduce the smell of our feet is to use:

Options:

a) vinegar

b) cheese

c) talcum powder

d) onion

Correct Answer: talcum powder

Question 129. In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

Options:

a) (I) extinct

b) (I) flourishing

c) (I) dangerous

d) (I) threatened

Correct Answer: (I) extinct

Question 130. In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

Options:

a) (II) demise

b) (II) decline

c) (III) decay

d) (IV) degeneration

Correct Answer: (II) decline


Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages