Exam Paper: SSC CGL (Tier - 1) Online Exam held on 28.08.2016 Evening Shift (English Comprehension)

SSC CGL (Tier - 1) Online Examination

Held on 28 August 2016 (Evening Shift)

(English Comprehension)


76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

ENIGMA

Options:
1) ATTRACTIVE
2) RIDDLE
3) FLARE-UP
4) DREAM

Correct Answer: RIDDLE

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

INERTIA

Options:
1) STUPOR
2) VIGOUR
3) LANGUOR
4) INERTNESS

Correct Answer: VIGOUR

78. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:
1) Pious
2) Pios
3) Pieos
4) Piuos

Correct Answer: Pious

79. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Each child (A) / was given a (B) / red beautiful balloon. (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

She has had the best medical facilities available (A) / but she will not be cured (B) / unless she does not have a b desire to live (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

As if aware of my condition (A) / the infuriated bird suddenly doubled back on its course (B) / and charged straight after me (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The passengers were afraid but the captain ___________ them that there was no danger.

Options:
1) suggested
2) pleaded
3) advise
4) assured

Correct Answer: assured

83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I insisted ________ his leaving the place.

Options:
1) on
2) about
3) in
4) with

Correct Answer: on

84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Please don't ________ me when I'm speaking.

Options:
1) interrupted
2) interrupts
3) interrupt
4) interrupting

Correct Answer: interrupt

85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Beat around the bush

Options:
1) Walk around the forest
2) Clean the bushy areas
3) Avoiding the main topic
4) Play around the forest

Correct Answer: Avoiding the main topic

86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Make room

Options:
1) Clean the room
2) Make space
3) Attain the room
4) Make a clean sweep

Correct Answer: Make space

87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Mend your ways

Options:
1) Happy with one's behaviour
2) Sad with one's behaviour
3) Destroy one's behaviour
4) Improve one's behaviour

Correct Answer: Improve one's behaviour

88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A record of one's own life written by oneself

Options:
1) History
2) Biography
3) Bibliography
4) Autobiography

Correct Answer: Autobiography

89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Belong to the same period

Options:
1) Comrades
2) Contemporaries
3) Compromises
4) Renegades

Correct Answer: Contemporaries

90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who listens secretly to private conversation

Options:
1) Eavesdropper
2) Encroacher
3) Eaves bearer
4) Listener

Correct Answer: Eavesdropper

91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

You must complete this work up to Sunday.

Options:
1) within Sunday
2) by Sunday
3) on to Sunday
4) No improvement

Correct Answer: by Sunday

92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Hole wheat bread is good for health.

Options:
1) Whole
2) Healthy
3) Holed
4) No improvement

Correct Answer: Whole

93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

She has no pen to write.

Options:
1) write with
2) write at
3) write in
4) No improvement

Correct Answer: write with

94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He dislikes the word, isn't he?

Options:
1) doesn't he?
2) didn't he?
3) does he?
4) No improvement

Correct Answer: doesn't he?

95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He is one of those who likes to help others.

Options:
1) those persons who like to help others
2) those who like to help the other
3) those who like to help others
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a b smell. It is a complex mixture of many different substances, each with its own individual qualities. Most of them are combinations of hydrogen and carbon in varying proportions. Such hydrocarbons are also found in other forms such as bitumen, asphalt and natural gas. Mineral oil originates from the carcasses of tiny animals and from plants that live in the sea. Over million of years, these dead creatures form large deposits under sea-bed and ocean currents cover them with a blanket of sand and silt. As this material hardens, it becomes sedimentary rock and effectively shuts out the oxygen, thus preventing the complete decomposition of the marine deposits underneath. The layers of sedimentary rocks become thicker, and heavier. Their pressure produces heat, which transforms the tiny carcasses into crude oil in a process that is still going on today.

96. How does crude oil come out of the earth ?

Options:
1) Thick brown or black liquid with mild smell
2) Thick red brown liquid with b smell
3) Mixture of different colours
4) Thick brown or black liquid with a b smell

Correct Answer: Thick brown or black liquid with a b smell

97. What is crude mineral oil?

Options:
1) Complex mixture of many different substances
2) Simple mixture of natural gas
3) Plain white oil
4) It is bitumen

Correct Answer: Complex mixture of many different substances

98.From where does mineral oil originate?

Options:
1) Complex mixture of substances
2) Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea
3) From lakes
4) Only from plants

Correct Answer: Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea

99. The time taken for the marine deposits to harden into rocks is

Options:
1) a few centuries
2) millions of years
3) a few decades
4) thousands of years

Correct Answer: millions of years

100. Sedimentary rocks leads to the formation of oil deposits because

Options:
1) their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.
2) it turns heavy and shuts out the oxygen
3) it becomes hard and forms into rocks to squeeze oil
4) it becomes light and soft and applies pressure to produce oil

Correct Answer: their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.