Exam Paper: SSC CGL (Tier - 1) Online Exam held on 28.08.2016 Evening Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CGL (Tier - 1) Online Examination

Held on 28 August 2016 (Evening Shift)

(Quantitative Aptitude)


Question 51.The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 5, is 225. The largest among them is

Options:
1) 85
2) 75
3) 70
4) 80

Correct Answer: 80

Question 52.A can do a piece of work in 18 days. He worked at it for 12 days and B finished the remaining work in 8 days. B alone can do the whole work in

Options:
1) 16 days
2) 24 days
3) 28 days
4) 29 days

Correct Answer: 24 days

Question 53.The list price of an article is Rs. 900. It is available at two successive discounts of 20% and 10% . The selling price of the article is:

Options:
1) Rs. 640
2) Rs. 648
3) Rs. 540
4) Rs. 548

Correct Answer: Rs. 648

Question 54.A man spends a part of his monthly income and saves the rest. The ratio of his expenditure to the saving is 61 : 6. If his monthly income is Rs.8710, the amount of his monthly savings is

Options:
1) Rs.870
2) Rs.690
3) Rs.980
4) Rs.780

Correct Answer: Rs.780

Question 55.An article was sold at Rs. 950 allowing 5% discount on the marked price. The marked price of the article is

Options:
1) Rs. 960
2) Rs. 1000
3) Rs. 955
4) Rs. 945

Correct Answer: Rs. 1000

Question 56.A person loses 75% of his money in the first bet, 75% of the remaining in the second and 75% of the remaining in the third bet and returns home with Rs. 2 only. His initial money was

Options:
1) Rs. 64
2) Rs. 128
3) Rs. 256
4) Rs. 512

Correct Answer: Rs. 128

Question 57.The time taken by a train 160 m long, running at 72 km/hr, in crossing an electric pole is

Options:
1) 8 sec
2) 9 sec
3) 6 sec
4) 4 sec

Correct Answer: 8 sec

Question 58.  

Options:
1) 140
2) 142
3) 144
4) 146

Correct Answer: 142

Question 59.If a = 2 , b = -3 then the value of 27 a3 - 54a2b + 36 ab2 - 8b3 is

Options:
1) 1562
2) 1616
3) 1676
4) 1728

Correct Answer: 1728

Question 60.Possible length of the three sides of a triangle are :-

Options:
1) 2 cm , 3 cm , 6 cm
2) 3 cm , 4 cm , 5 cm
3) 2.5 cm , 3.5 cm , 6 cm
4) 4 cm , 4 cm , 9 cm

Correct Answer: 3 cm , 4 cm , 5 cm

Question 61.AD is the Median of Δ ABC. If O is the centroid and AO = 10 cm then OD is

Options:
1) 5 cm
2) 20 cm
3) 10 cm
4) 30 cm

Correct Answer: 5 cm

Question 63.Incentre of Δ ABC is I. ∠ABC = 90°and ∠ACB = 70°. ∠AIC is

Options:
1) 115°
2) 100°
3) 110°
4) 105°

Correct Answer: 110°

Question 64.The length of the two adjacent sides of a rectangle inscribed in a circle are 5 cm and 12 cm respectively. Then the radius of the circle will be

Options:
1) 6 cm
2) 6 . 5 cm
3) 8 cm
4) 8 .5 cm

Correct Answer: 6 . 5 cm

Question 65. If sinθ x cosθ = ½ . The value of sinθ - cosθ is where 0°< θ< 90°

Options:

1) 0
2
) √2
3) 2
4) 1

Correct Answer: 0

Question 66. The mean of 100 observations was calculated as 40. It was found later on that one of the observations was misread as 83 instead of 53. The correct mean is:

Options:

1) 39
2) 39.7
3) 40.3
4) 42.7

Correct Answer: 39.7

Question 67.    

Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4

Correct Answer: 2

Question 69.A sphere of radius 5 cm is melted to form a cone with base of same radius. The height (in cm) of the cone is

Options:

1) 5

2) 10

3) 20

4) 22

Correct Answer: 20

Question 70.The difference between compound interest and simple interest on a certain sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 41. What is the sum of money?

Options:
1) Rs.7200
2) Rs.9600
3) Rs.16400
4) Rs.8400

Correct Answer: Rs.16400

Question 71.A man standing on the bank of river observes that the angle subtended by a tree on the opposite bank is 60o. When he retires 36 m from the bank, he finds that the angle is 30o. The breadth of the river is

Options:
1) 15 m
2) 18 m
3) 16 m
4) 11 m
Correct Answer: 18 m

Study the bar-graph given below which shows the % distribution of total expenditures of a company under various expense and answer the questions.

 

Question 72. The expenditures on the interest on loans is more than the expenditures on transport by

Options:
1) 5%

2) 10%

3) 40%

4) 30%

Correct Answer: 40%

Question 73. If the interest on loans amounted to ₹ 2.45 crores, then the total amount of expenditure on advertisement, taxes and research & development is:

Options:
1) 7 Crores
2) 4.2 Crores
3) 5.4 Crores
4) 3 Crores

Correct Answer: 4.2 Crores

Question 74. The ratio of the total expenditure on infrastructure and transport to the total expenditure on taxes and interest on loans is:

Options:
1) 5:4
2) 8:7
3) 9:7
4) 13:11

Correct Answer: 13:11

Question 75. If the total expenditure of the company is Rs. 20 crores, then the ratio of expenditure on transport to that on salary is

Options:
1) 5:4
2) 4:5
3) 5:8
4) 8:5

Correct Answer: 5:8