History Practice Quiz for SSC CGL & CHSL Exams - 2018 (Test - 138)

Model Question for CGL and CHSL Exam Papers


Q1.The tax collected by Marathas was -
(a) Chauth
(b) Pilgrim Tax
(c) Jizya
(d) Pilgrimage Tax
Ans.(a)

Q2.Who planted the "Tree of Liberty' at Srirangapatnam?
(a)Chikka Krishnaraja
(b)Deva Raya I
(c)Hyder Ali
(d)Tipu Sultan
Ans.(d)

Q3.Who was the founder of Atmiya sabha?
(a)Bhagat Singh
(b)Mahatma Gandhi
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Motilal Nehru
Ans.(c)

Q4.The Ryotwari settlement was introduced by the British in the—

(a) Bengal Presidency
(b) Madras Presidency
(c) Surat Presidency
(d) None of these
Ans.(b)

Q5.Commissioners for the Affairs of India were known as-
(a) Court of Directors
(b) Board of Directors
(c) Board of Control
(d) Board of Merchants
Ans.(c)

Q6.The first Famine Commission was constituted under
(a) Sir Richard Strachey
(b) Sir John Strachey
(c) Roberts
(d) Chamberlain
Ans.(a)

Q7.Who among the following had repealed the Vernacular Press Act?
(a) Lord Lytton
(b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Lansdowne
Ans.(b)

Q8.Which one is the correct chronological order of the following events?
I. Quit India Movement
II. Shimla Conference
III. Poona Pact
IV. Cabinet Mission
(a) II, IV, I, III
(b) III, IV,II, I
(c) III, I, II, IV
(d) IV, II, III, I
Ans.(c)

Q9.The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from?
(a) Koldihwa
(b) Lahuradeva
(c) Mehrgarh
(d) Tokwa
Ans.(c)

Q10.Which was the only Indus city without a citadel?
(a) Kalibangan
(b) Harappa
(c) Mohenjodaro
(d) Chanhudraro
Ans.(d)

Q11.A clay model of plough has been found from:
(a) Banawali
(b) Kalibangan
(c) Rakhigarhi
(d) Mitathal
Ans.(a)

Q12.Who was the writer of Tales of Panchatantra?
(a) Kautilya
(b) Kalidasa
(c) Vishnu Sharma
(d) Vishakhdatta
Ans.(c)

Q13.Who was the last ruler of Delhi Sultunate?
(a)Bahadur Shah II
(b)Ibrahim Lodi
(c)Sikandar Lodi
(d)Mubarak Shah
Ans.(b)

Q14.Todar Mal was associated with-

(a) Music
(b) Literature
(c) Finance
(d) Law
Ans.(c)

Q15.Where is Ibadat Khana situated?
(a) Lahore
(b) Delhi
(c) Lucknow
(d) Fatehpur Sikri
Ans.(d)
 

Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages