History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 70)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1.Who led the Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi?
(a)Annie Besant
(b)Mridula Sarabhai
(c)Muthu Lakshmi
(d)Sarojini Naidu

2.Which one of the following writings is NOT related to Mahatma Gandhi?
(a)My Experiments with Truth
(b)Harijan
(c)The Holy Familiy
(d)Hind Swaraj

3.Moti Lal Nehru and Chitta Ranjan (C.R.) Das were the founder- members of the___
(a)Communist Party of India
(b)Forward Bloc
(c)Socialist-Swarajist Party
(d)Swarajya Party

4.The Round Table Conference at London met for the decision of___
(a)A future constitution of India
(b)Provision of Provincial Autonomy
(c)Gandhi’s demands for calling off Civil Disobedience Movement
(d)Congress Claim to be the sole representative of Indians

5.Who attend the Congress of Oppressed Nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?
(a)Jawahar Lal Nehru
(b)Mahatma Gandhi
(c)Dr. Ansari
(d)Moti Lal Nehru

6.Which of the following are the most important teachings of Gandhiji?
(1)Truth
(2)Non-Violence
(3)Religion
(4)Satyagraha
Select the correct code:
(a)1 and 3 only
(b)2 and 4 only
(c)1 and 2 only
(d)1, 2 and 3 only

7.The Swarajya party was formed following the failure of
(a)Non-Co-operation Movement
(b)Civil Disobedience Movement
(c)Quit India Movement
(d)Champaran Satyagraha

8.Who was the President of Indian National Congress when the Mountbatten Plan was accepted?
(a)Jawahar Lal Nehru
(b)Sardar Patel
(c)Maulana Azad
(d)J.B. Kripalani

9.Who developed the idea that ‘means justify the ends’?
(a)Kautilya
(b)Raja Ram Mohan Roy
(c)Dayanand Saraswati
(d)Mahatma Gandhi

10.Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of___
(a)1935
(b)1919
(c)1909
(d)1858


ANSWER KEYS:  1.D 2.C 3.D 4.A 5.A 6.C 7.A 8.D 9.D 10.A


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages