History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 69)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1. During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev hanged?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Irwin
(c) Lord Minto
(d) Lord Chelmsford

2. Who among the following was elected as the President of All-India Khilafat Conference met at Delhi in November, 1919?
(a) Motilal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) M.A. Jinnah
(d) Shaukat Ali

3. Who among the following was NOT a member of the Cabinet Mission?
(a) Sir Stafford Cripps
(b) A. V. Alexander
(c) Redcliff
(d) Pethwick Lawrence

4. When Lord Mountbatten became the first Governor General of free India, who among the following became the Governor General for Pakistan?
(a) Lord Mountbatten
(b) M.A. Jinnah
(c) Liaquat Ali Khan
(d) Shaukat Ali

5. Where was Azad Hind Fauj set up?
(a) Japan
(b) Burma
(c) Singapore
(d) England

6. The famous INA trails took place in the Red Fort, Delhi in____
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1944
(d) 1947

7. Who among the following wrote the book ‘A nation in the making’?
(a) Dinbandhu Mitra
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Surendra Nath Banerjee
(d) Subhash Chandra Bose

8. Consider the following events____
1. Gandhi-Irwin Pact
2. First Round Table Conference
3. Simon Commission
4. Poona Pact
The correct chronological order of these event is__¬_
(a) 1-4-3-2
(b) 2-1-3-4
(c) 3-2-1-4
(d) 2-3-1-4

9. Which one of the following chronological orders of the given event is correct?
(a) The Civil Disobedience Movement-The Cripps Mission-The Cabinet Mission’s Plan
(b) The Cripps Mission-The Civil Disobedience Movement-The Cabinet Mission’s Plan
(c) The Cripps Mission-The Cabinet Mission’s Plan___The Civil Disobedience Movement
(d) The Civil Disobedience Movement-The Cabinet Mission’s Plan-The Cripps Mission

10. For which one of the following movements did Mahatma Gandhi give the slogan ‘Do or Die’?
(a) Kheda Satyagraha
(b) Non-Co-Operation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement


ANSWER KEYS:  1. B 2. B 3. C 4. B 5. C 6. B 7. C 8. C 9. A 10. D


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages