History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 68)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1. When was Rowlatt Act Passed?
(a) 1919
(b) 1920
(c) 1921
(d) 1922

2. Gandhiji launched the Non-Co-operation Movement in____
(a) 1920
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1922

3. Quit India Movement began on____
(a) 9th August, 1942
(b) 10th August, 1942
(c) 15th August, 1942
(d) 16th August, 1942

4. Find the correct chronological order of the following events from the code given below____
1. Civil Disobedience Movement
2. Individual Satyagraha
3. Quit India Movement
4. Cripps Mission
Codes:
(a) 1-2-4-3
(b) 1-2-3-4
(c) 2-1-3-4
(d) 2-3-1-4

5. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was____
(a) Bhagat Singh
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Jatin Das
(d) Subhash Chandra Bose

6. Who of the following said, ‘Mahatma Gandhi, like fleeting phantom raises dust but not the level’?
(a) B.R. Amkbedkar
(b) M.A. Jinnah
(c) V.D. Savarkar
(d) None of these

7. The date April 6, 1930 is known in Indian History for____
(a) Dandi March by Mahatma Gandhi
(b) First Round Table Conference
(c) Gandhi-Irwin Pact
(d) Jallianwala Bagh Massacre

8. Which of the following struggles of Mahatma Gandhi was related to industrial workers?
(a) Champaran Satyagraha
(b) Ahmedabad Struggle
(c) Kheda Struggle
(d) None of these

9. Who of the following took the burning of the foreign clothes during the Non-Co-operation Movement as ‘insensate waste’?
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) Mohammad Ali
(c) Lord Reading
(d) Moti Lal Nehru

10. Find out the correct sequence of the following from the code given below:
(a) C. Rajagopalachari Plan
(b) Wavell Plan
(c) Mountbatten Plan
(d) Cabinet Mission Plan
Code:
(a) 1-2-3-4
(b) 2-3-4-1
(c) 1-2-4-3
(d) 2-1-3-4


ANSWER KEYS:  1. A 2. A 3. A 4. A 5. C 6. A 7. A 8. B 9. A 10. C


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages