History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 67)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1.Maulana Abul Kalam Azad started an urdu weekly, the Al-Hilal in 1912, but on its being banned by the Government, he founded the Al-Balagh in____
(a) 1913
(b) 1914
(c) 1915
(d) 1916

2.Who was the faunder-editor of the famous newspaper Kesari during the National struggle?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Lokmanya Tilak
(d) Muhammad Iqbal

3.The split between the Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Congress session in the year____
(a) 1905
(b) 1906
(c) 1907
(d) 1910

4.All India Muslim League was formed at____
(a) Lahore
(b) Aligarh
(c) Lucknow
(d) Dhaka

5.With reference to the colonial rule in India, consider the following events:
I.Morley-Minto Reforms Act
II.Transfer of the capital from Calcutta to Delhi
III.First Worl War
IV.Lucknow Pact
The correct chronological order of these events is :
(a) II-I-III-IV
(b) I-II-III-IV
(c) II-I-IV-III
(d)I-II-IV-IV

6. Consider the following nationalists_____
1. Bal Gangadhar Tilak
2. Gopalkrishna Gokhle
3. Bipin Chandra Pal
4.Lala Lajpat Rai
Who among these were referred to as militant nationalist of the freedom movements?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

7.Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Partition of Bengal 1905
(b) Foundation of Muslim League 1906
(c) Surat Split 1907
(d) Transfer of India’s Capital from Calcutta to Delhi 1909

8.Who among the following leaders dominated the Lucknow Pact in December, 1916?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b)Bal Gangadhar Tilak
(c)Moti Lal Nehru
(d)Madan Mohan Malviya

9. Who of the following revolutionaries set up the United India House in the USA?
(a) Ramnath Puri and Vir Savarkar
(b) Taraknath Das and G.D. Kumar
(c) Lala Hardayal and Bhagat Singh
(d) Harnam Singh and Bhagwan Sing

10.Consider the following statements:
1.Prior to the establishment of Home Rule League by Annie Besant, it was Lokmanya Tilak who had set up a Home Rule League at Poona.
2.The Congress in its Bombay Session in 1915, passed a resolution demanding Home Rule for India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


ANSWER KEYS:  1.A 2.C 3.C 4.D 5.B 6.C 7.D 8.B 9.B 10.A


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages