History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 65)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1- Which among the following is the oldest dynasty?
A.Maurya
B.Gupta
C.Kushan
D.Kanva

2. The Caves and rock cut temples at Ellora are
A.Hindu and Buddhist
B.Buddhist and Jain
C.Hindu and Jain
D.Hindu, Buddhist and Jain

3. Who was the first European to designate Aryans a Race?
A.William Jones
B.H.H. Wilson
C.Max-Muller
D.General Cunningham

4. Which river has no mention in Rigaveda?
A.Sindhu
B.Saraswati
C.Yamuna
D.Periyar

5. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was-
A.Vishnu Gupta
B.Upa Gupta
C.Brahma Gupta
D.Brihadrath

6. Megasthenes was an envoy of which of the following kings?
A.Seleucus
B.Alexander
C.Darius
D.Antiochus

7. Which one of the following places has no Ashokan edicts?
A.Girnar
B.Kandhar
C.Pataliputra
D.Topra

8. The head of a district (Ahara), the principal co-ordinator of the revenue and the officer in-charge of general and military functions in his jurisdiction during MauryanEmpire was known as-
A.Krori
B.Rajuka
C.Faujdar
D.Chirastadar
E.None of these

9. 2- Where has the world’s largest monolithic statue of Buddha been installed?
A.Bamiyan
B.Hyderbad
C.Kandy
D.Lhasa

10. Among the following who is given the credit of carrying Jainism in South India?
A.Sudharmana
B.Indrabhuti
C.Bhadrabahu
D.Sthulabhadra


ANSWER KEYS:  1. A 2. D 3. C 4. D 5. B 6. A 7. C 8. B 9. A 10. C


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages