History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 64)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1. The Marathi fortnightly, ‘Bahishkrit Bharat’ was started by
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) B. R. Ambedkar
(c) B. D. Savarkar
(d) Gopal Krishna Gokhle

2. The song Bande Mataram, which served as a great inspiration to the patriotic sons of India in their freedom struggle, is in the book—
(a) Anand Math
(b) Durgesha Nandini
(c) Meghanad Vadh-Kavya
(d) Virangana Kavya

3. Who wrote the famous song Sare Jahan Se Achchha Hindustan Hamara ?
(a) Sahir Ludhiyanvi
(b) Syed Ahmed Khan
(c) Muhammad Iqbal
(d) Bahadur Shah ‘Zafar’

4. The ancient Monument Protection Act was enacted during the Governor-Generalship of—
(a) Lord Minto
(b) Lord Linlithgow
(c) Lord Curzon
(d) Lord Canning

5. Which one of the following books is associated with the rise of national movement in India ?
(a) Gitanjali
(b) Anand Math
(c) Satyartha Prakash
(d) Gita Rahasya

6. The main reason for the British Government to spread modern education in India during pre-independence period was—
(a) the need for educated Indians in minor administrative posts
(b) to promote Indian culture
(c) to modernise the Indian people so that they could share their political responsibilities
(d) None of these

7. Who established Shanti Niketan ?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Rabindra Nath Tagore
(d) Mohandas Karamchond Gandhi

8. Who wrote ‘Discovery of India’ ?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Moti Lal Nehru

9. Which of the following books was known as the ‘Bible of Bengali patriotism’ ?
(a) Geetanjali
(b) Anand Math
(c) Devdas
(d) Gora

10. Who wrote the book ‘Life Divine’ ?
(a) Mulk Raj Anand
(b) Abul Kalam Azad
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Jawahar Lal Nehru


ANSWER KEYS:  1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (c)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages