History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 63)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1. Raja Ram Mohan Roy founded the Brahmo Samaj in
(a) 1828
(b) 1830
(c) 1831
(d) 1930

2. Raja Ram Mohan Roy was totally against
(a) The Ramayana
(b) The Mahabharata
(c) The Vedas, Upanishads, Brahmanas
(d) The Brahamans

3. Raja Ram Mohan Roy favoured the banning of
(a) child marriages
(b) caste system
(c) sati
(d) widow exploitation

4. Mahadev Govind Ranade founded the
(a) Arya Samaj
(b) Brahmo Samaj
(c) Prarthana Samaj
(d) Theosophical society

5. Jyotiba Phule was also known as
(a) Mahatma Phule
(b) Leader of the oppressed classes
(c) Leader of poor
(d) Leader of down trodden

6. Sree Narayan Guru organised the
(a) Satya Shodhak Samaj
(b) Sree Narayan Paripalana Yogjam
(c) Arya Samaj
(d) Brahmo Samaj

7. Swami Vivekanand was born on
(a) 12 January, 1861
(b) 14 April, 1862
(c) 18 July, 1866
(d) 20 July, 1866

8. January 12 has been decleard as
(a) Youth day
(b) Rama Krishna Mission day
(c) Pioneers’ day
(d) Martyrs’day

9. Swami Vivekanand established the
(a) Ashramas
(b) Rama Krishna Missions
(c) Charitable institutes
(d) Hospitals

10. The Guru of Swami Vivekanand was
(a) Guru Nanak
(b) Kabir
(c) Rama Krishna Paramhans
(d) Mira Bai


ANSWER KEYS:  1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (c) 10. (b)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages