History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 62)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1. Who was the first women president of Indian National Congress ?
(a) Sarojini Naidu
(b) Sucheta Kripalani
(c) Rajkumari Amrit Kaur
(d) Annie Besant

2. In which session of the Indian National Congress did the historic union of Congress and Muslim league take place?
(a) Surat
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Lucknow

3. Who of the following was a founder of the Bharat Naujawan Sabha in 1926?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Sardar Bhagat Singh
(c) Lala Hardayal
(d) Sohan Singh Bhakhna

4. With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following is the correct chronological order of the given events?
(a) Partition of Bengal-Surat Split of Congress___Lucknow Pact
(b) Partition of Bengal___Lucknow Pact___Surat Split of Congress
(c) Surat Split of Congress___Partition of Bengal___Lucknow Pact
(d) Surat Split of Congress___Lucknow Pact___Partition of Bengal

5. Other than Annie Besant, who among the following also launched Home Rule Movement in India?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Gopal Krihna Gokhle
(d) Moti Lal Nehru

6. Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhle
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Dadabhai Naoroji

7. Which one of the following was not an extremist?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Madan Lal Dhingra
(c) Udham Singh
(d) Gopal Krishna Gokhle

8. Who among the following was the chief architect of reconciliation between the Extremists and the Moderates?
(a) Annie Besant
(b) M.A. Jinnah
(c) Madam Cama
(d) Pheroz Shah Mehta

9. Of the following who was called the ‘father of Indian Unrest’?
(a) A.O. Home
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Lokmanya Tilak
(d) Mahatma Gandhi

10. In which of the following movements Bande Mataram was adopted slogan for agitation?
(a) Revolt of 1857
(b) Partition of Bengal in 1905
(c) Non-Co-operation Movement in 1922
(d) Quit India Movement in 1942


ANSWER KEYS:  1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (c) 10. (b)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages