History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 61)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1. Who had founded the Anushilan Samiti?
(a) Pramath Nath Mitra
(b) Varindra Ghosh
(c) V.D. Savarkar
(d) Narendra Gosain

2. The newspaper brought out by Bal Gangadhar Tilak to promote nationalism was___
(a) Yugantar
(b) Deshbhakti
(c) Kesari
(d) Kranti

3. Who called Bal Gangadhar Tilak the ‘Father of Indian Unrest’?
(a) Lord Curzon
(b) Vincent Smith
(c) Valentile Chirol
(d) Henry Cotton

4. Who defended Aurobindo Ghosh in the Alipore Bomb Case?
(a) W.C. Bannerjee
(b) Surendra Nath Bannerjee
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Chitta Ranjan Das

5. Who tried the organise revolt by Indian Sepoys and Revolutionaries around 1913?
(a) Bagha Jatin
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Ras Behari Base
(d) Sachindra Nath Sanyal

6. Name one leader of the Home Rule Movement____
(a) Annie Besant
(b) Surendra Nath Bannerjee
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Bipin Chandra Pal

7. Where and when was the Ghadar Party founded?
(a) America, 1913
(b) England, 1917
(c) Denmark, 1921
(d) Scottland, 1925

8. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi Movement?
(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon
(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on Lokmanya Tilak
(c) The arrest and deportation of Lala Lajpat Rai and Ajit Singh; and passing of the Punjab Colonization Bill.
(d) Death sentence pronounced on the Chapkar brothers

9. Which two revolutionaries were involved in the Muzaffarpur Murder (1908)?
(a) Binoy Bose, Badal Gupta
(b) Surya Sen, Loknath Bal
(c) Damodar and Balkrishna Chapekar
(d) Prafull Chaki, Khandinam Bose

10. ‘I am giving you a Muslim province’ __ who said?
(a) Fazi-ul-Haque
(b) Lord Curzon
(c) Stafford Cripps
(d) Lord Mountbatten


ANSWER KEYS:  1. A 2. C 3. C 4. D 5. C 6. A 7. A 8. A 9. D 10. B


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages