History Practice Quiz for CHSL and RRB NTPC Examination - 2018 (Test - 60)

Staff Selection Commission

Model Questions for CHSL and RRB NTPC Examination


1. ‘Dyarchy’ in the provincial Government was established by the___
(a) Act of 1892
(b) Act of 1909
(c) Act of 1919
(d) Act of 1935

2. With which of the following newspapers was Jawahar Lal Nehru associated?
(a) The Leader
(b) Amrit Bazar Patrika
(c) The Tribune
(d) National Herald

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Event) List-II(Year)
A. Khilafat Movement 1. 1930
B. Chauri-Chaura Incident 2. 1917
C. Champaran Movement 3. 1920
D. First Round Table Conference 4. 1922
Codes :
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 3 4 2 1

4. Who called Gandhiji ‘half naked beggar’ ?
(a) Mountbatten
(b) Hastings
(c) Winston Churchill
(d) Jinnah

5. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) M.K. Gandhi
(d) Vinoba Bhave

6. After the Chauri-Chaura incident, Gandhiji suspended the___
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Khilafat Movement
(c) Non-Co-operation Movement
(d) Quit India Movement

7. Mahatma Gandhi’s remark, ‘A post-dated cheque on a crumbling bank’ is regarding the proposals of___
(a) Simon Commission
(b) Cripps Mission
(c) Cabinet Mission
(d) Wavel Plan

8. Under whose leadership was the Congress Socialist Party founded in 1934?
(a) Jawahar Lal Nehru and Mahatma Gandhi
(b) Acharya Narendra Dev and Jai Prakash Narayan
(c) Subhas Chandra Bose and P.C. Joshi
(d) Saifuddin Kitchlew and Rajendra Prasad

9. The final arrangements for the India’s independence were worked out by the___
(a) Cabinet Mission
(b) Simon Commission
(c) Gandhi-Irwin Pact
(d) Cripps Mission

10. India attained ‘Dominion States’ on___
(a) 15th January, 1947
(b) 15th August, 1947
(c) 15th August, 1950
(d) 15th October, 1947


ANSWER KEYS:  1. (c) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10.(b)


Poll

What is your score in SSC CGL Tier-I 2017?
Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages