Exam Paper: SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam held on 3.02.2017 Evening Shift (English Comprehension)

एस.एस.सी.  सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा

03 February 2017  (Evening Shift)

(English Comprehension)


Q : 276 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the  alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
My husband has listed me as the _______________ of his life insurance policy.

Options:
1) successor
2) beneficiary
3) heir
4) inheritor
Answer: beneficiary


Q : 277 - In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
They lock the door every night.

Options:
1) The door was being locked every night by them.
2) The door has been locked every night by them.
3) The door had been locked every night by them.
4) The door is locked every night by them.
Answer: The door is locked every night by them.


Q : 278 - Select the antonym of vile
Options:
1) virtuous
2) coarse
3) vicious
4) abject
Answer: virtuous


Q : 279 - Improve the bracketed part of the sentence
We (should had) the confidence that we will surely succeed one day.

Options:
1) could have
2) had to have
3) must have
4) no improvement
Answer: must have

Q : 280 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
To invent (something) in order to deceive.

Options:
1) to formulate
2) to compose
3) to project
4) to fabricate
Answer: to fabricate


Q : 281 - Select the synonym of nifty
Options:
1) dandy
2) obnoxious
3) grody
4) gross
 Answer: dandy


Q : 282 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
to foam at the mouth

Options:
1) to be very angry
2) to shout loudly
3) to get very weak, dizzy
4) to die of poisoning
Answer: to be very angry


Q : 283 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.
Since they were all dressed up,(A)/she assumed they(B)/were going to church together.(C)/No error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: D


Q : 284 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
To disorder or disarrange (someone's hair), typically by running one's hands through it.

Options:
1) to tangle
2) to crumple
3) to ruffle
4) to crease
Answer: to ruffle


Q : 285 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
fuddy-duddy

Options:
1) An ill mannered person that one accepts willingly because he/she is a very dear friend
2) a person who is very old-fashioned and pompous
3) a shoddy work
4) a very confusing situation
Answer: a person who is very old-fashioned and pompous


Q : 286 - Select the word with the  spelling.
Options:
1) rocketted
2) bienial
3) actuator
4) statuory
Answer: actuator


Q : 287 - Select the word with the  spelling.
Options:
1) bathetick
2) promotar
3) ilusive
4) saddlers
Answer: saddlers


Q : 288 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.
In spite of(A)/her irritation, she(B)/couldn't help smile.(C)/No error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: C


Q : 289 - In the following question, sentence given with blank is to be filled in with an appropriate word. Select the  alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Since I forgot about Jeetu’s birthday last week, I will send him a _____________ greeting today.

Options:
1) belated
2) timely
3) unpunctual
4) tardy
Answer: belated


Q : 290 - Rearrange the parts of the sentence in  order.
The question
P-are on the right path
Q-is whether we
R-to the goal

Options:
1) RPQ
2) QRP
3) QPR
4) PRQ
Answer: QPR


Q : 291 - Select the antonym of to amputate
Options:
1) to sever
2) to fasten
3) to truncate
4) to lop
Answer: to fasten


Q : 292 - Rearrange the parts of the sentence in  order.
Ensuring security
P-harder than hacking into a system
Q-of data, information, and
R-communication is considerably

Options:
1) RQP
2) RPQ
3) PRQ
4) QRP
Answer: QRP


Q : 293 - In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.
Teacher said to children, "Have you prepared well for the finals?"

Options:
1) Teacher asked the children whether they have prepared well for the finals.
2) Teacher asked the children whether they have been preparing well for the finals.
3) Teacher asked the children if they did prepare well for the finals.
4) Teacher asked the children if they had prepared well for the finals.
Answer: Teacher asked the children if they had prepared well for the finals.


Q : 294 - Improve the bracketed part of the sentence.
The guide's (knowledge) of the history of the monument surprised me.

Options:
1) knowing
2) familiarity
3) know how
4) no improvement
Answer: no improvement


Q : 295 - Select the synonym of to visualise
Options:
1) to repudiate
2) to anticipate
3) to eschew
4) to scorn
Answer: to anticipate


Q : 296 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Going _______________defections, attempts to topple governments and establish governments, it is time to ask, ______________ is the relationship between federalism, States, representative ________________ and justice? Justice follows only _______________ the wants of people who have elected representatives are addressed, and when these representatives _________________ that their own status is derivative.

Going _______________defections, attempts to topple governments and establish governments

Options:
1) away
2) beyond
3) far
4) over
Answer: beyond


Q : 297 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Going _______________defections, attempts to topple governments and establish governments, it is time to ask, ______________ is the relationship between federalism, States, representative ________________ and justice? Justice follows only _______________ the wants of people who have elected representatives are addressed, and when these representatives _________________ that their own status is derivative.

______________ is the relationship between federalism

Options:
1) what
2) why
3) where
4) which
Answer: what


Q : 298 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Going _______________defections, attempts to topple governments and establish governments, it is time to ask, ______________ is the relationship between federalism, States, representative ________________ and justice? Justice follows only _______________ the wants of people who have elected representatives are addressed, and when these representatives _________________ that their own status is derivative.

States, representative ________________ and justice?

Options:
1) autocracy
2) anarchy
3) democracy
4) aristocracy
Answer: democracy


Q : 299 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Going _______________defections, attempts to topple governments and establish governments, it is time to ask, ______________ is the relationship between federalism, States, representative ________________ and justice? Justice follows only _______________ the wants of people who have elected representatives are addressed, and when these representatives _________________ that their own status is derivative.

Justice follows only _______________ the wants of people who have elected representatives are addressed

Options:
1) when
2) whether
3) as
4) then
Answer: when


Q : 300 - In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Going _______________defections, attempts to topple governments and establish governments, it is time to ask, ______________ is the relationship between federalism, States, representative ________________ and justice? Justice follows only _______________ the wants of people who have elected representatives are addressed, and when these representatives _________________ that their own status is derivative.

and when these representatives _________________ that their own status is derivative.

Options:
1) verify
2) forget
3) diagnose
4) recognise
 Answer: recognise

Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages