Exam Paper: SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam held on 07.02.2017 Morning Shift (English Comprehension)

एस.एस.सी.  सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा

07 February 2017  (Morning Shift)

(English Comprehension)


Q : 76- In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
Courteousness and refinement of manner.

Options:
1)plaudit
2)adulation
3)urbanity
4)profanity
Answer: urbanity


Q : 77- In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
to have an axe to grind

Options:
1)sharpening your skills in anticipation of future challenges
2)to have a private reason for doing something
3)preparing for a fight
4)getting ready for work or a new project
Answer: to have a private reason for doing something


Q : 78- Select the synonym of precedent
Options:
1)contingent
2)criterion
3)arbitrary
4)fortuitous
Answer: criterion


Q : 79- In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
Jayesh has sent the email.

Options:
1)The email has had been sent by Jayesh.
2)The email has been sent by Jayesh.
3)The email was sent by Jayesh.
4)The email was send by Jayesh.
Answer: The email has been sent by Jayesh.


Q : 80- In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.
Anil says, "I am glad to be here this morning"

Options:
1)Anil says he is glad to be there that morning.
2)Anil says that he is glad to be there that morning.
3)Anil was saying that he was glad to be there this morning.
4)Anil says that he was glad to be here this morning.
Answer: Anil says that he is glad to be there that morning.


Q : 81- In the following question, sentence given with blank is to be filled in with an appropriate word. Select the  alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Either you're a mind reader or it's a __________________ that you called me just as I was keying your phone number.

Options:
1)coincidence
2)correlation
3)union
4)happening
Answer: coincidence


Q : 82- In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. great minds think alike
Options:
1)it is said when two people have the same opinion
2)it is said when clever people think rationally
3)since there is only one truth , the great philosophers have reached on similar conclusions
4)scientists and philosophers easily become friends
 Answer: it is said when two people have the same opinion


Q : 83- Select the antonym of to rake
Options:
1)to harrow
2)to scatter
3)to scour
4)to enfilade
Answer: to scatter


Q : 84- Improve the bracketed part of the sentence.
When I(go)to Paris, I shall visit the Eiffel Tower.

Options:
1)shall go
2)will be going
3)have to go
4)no improvement
Answer: no improvement


Q : 85- Select the synonym of digression
Options:
1)meandering
2)candid
3)categorical
4)unequivocal
Answer: meandering

Excusing yourself before standing to leave is part of proper table ____________.
Options:
1)usage
2)etiquette
3)dignity
4)habit
Answer: etiquette


Q : 87- Select the word with the  spelling.
Options:
1)deriesion
2)apalled
3)civilian
4)sacluded
Answer: civilian


Q: 88- Improve the bracketed part of the sentence.
Please pass me that (scissors).

Options:
1)scissor
2)pair of scissor
3)pair of scissors
4)no improvement
Answer: pair of scissors

Q : 89- Rearrange the parts of the sentence in  order.
Do people take
P-rejection of every candidate?
Q-the trouble to go and
R-vote only to register their

Options:
1)RQP
2)RPQ
3)PRQ
4)QRP
Answer: QRP


Q : 90- Select the word with the  spelling.
Options:
1)alackrity
2)refileing
3)bufoons
4)condense
Answer: condense


Q : 91- In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
Involving immoral or dishonourable actions and motives

Options:
1)redoubt
2)scrupulous
3)immaculate
4)sordid
 Answer: sordid


Q : 92- Rearrange the parts of the sentence in  order.
The reference
P-is simultaneously a matter
Q-to the size of a vulnerable community
R-of legal as well as political and ethical perspective

Options:
1)RPQ
2)QRP
3)QPR
4)PRQ
Answer: QPR


Q : 93- In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.
To the whale, its(A)/tail is the sole(B)/mean of propulsion.(C)/No error(D)

Options:
1)A
2)B
3)C
4)D
Answer: C


Q : 94- In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.
There was a fine line(A)/between being frugal(B)/and being a miser.(C)/No error(D)

Options:
1)A
2)B
3)C
4)D
Answer: D


Q : 95- Select the antonym of to contend
Options:
1)to comply
2)to oppugn
3)to grapple
4)to vie
Answer: to comply


Q : 96- In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Fraternity, then, was meant to complement civil rights, _______________ to destroy them. The _____________________ framers did not use this symbolic term for a court to come along 66 years _________________, and ______________________ it for the purposes of subordinating individual rights to some mythic notion of community harmony, entirely submerging the individual _______________ the society.

_______________ to destroy them.

Options:
1)neither
2)nor
3)no
4)not
Answer: not


Q : 97- In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Fraternity, then, was meant to complement civil rights, _______________ to destroy them. The _____________________ framers did not use this symbolic term for a court to come along 66 years _________________, and ______________________ it for the purposes of subordinating individual rights to some mythic notion of community harmony, entirely submerging the individual _______________ the society.

The _____________________ framers did not use this symbolic term

Options:
1)Constitutions'
2)Constitution's
3)Constitutions
4)Constitution
Answer: Constitution's


Q : 98- In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Fraternity, then, was meant to complement civil rights, _______________ to destroy them. The _____________________ framers did not use this symbolic term for a court to come along 66 years _________________, and ______________________ it for the purposes of subordinating individual rights to some mythic notion of community harmony, entirely submerging the individual _______________ the society.

a court to come along 66 years _________________,

Options:
1)late
2)lately
3)later
4)latest
Answer: later


Q : 99- In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Fraternity, then, was meant to complement civil rights, _______________ to destroy them. The _____________________ framers did not use this symbolic term for a court to come along 66 years _________________, and ______________________ it for the purposes of subordinating individual rights to some mythic notion of community harmony, entirely submerging the individual _______________ the society.

and ______________________ it for the purposes of subordinating individual rights

Options:
1)appropriate
2)appropriately
3)appropriating
4)appropriated
Answer: appropriate


Q : 100- In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the  answer for the given blank out of the four alternatives.
Fraternity, then, was meant to complement civil rights, _______________ to destroy them. The _____________________ framers did not use this symbolic term for a court to come along 66 years _________________, and ______________________ it for the purposes of subordinating individual rights to some mythic notion of community harmony, entirely submerging the individual _______________ the society.

entirely submerging the individual _______________ the society.

Options:
1)on
2)onto
3)upon
4)within
 Answer: within

Hindi Exam Papers
परीक्षा पेपर: एसएससी सीएचएसएल (टियर -1) परीक्षा 22 जनवरी 2017 सुबह की पाली (मात्रात्मक रूझान)
GK in Hindi: प्रतियोगी परीक्षाओं के लिये सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (तर्क शक्ति परिक्षण)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (परिमाणात्मक अभिरुचि)
SSC CPO 2017 Hindi Paper : दिल्ली पुलिस, केन्द्रीय सशस्त्रण पुलिस बल (उप निरीक्षक और केन्द्रीय सहायक उप निरीक्षक परीक्षा 1 जुलाई 2017 शिफ्ट-1 (सामान्य ज्ञान)

Pages